Na Štědrý den byla nejvyšší teplota v Moravskoslezském kraji naměřena v Bohumíně-Záblatí. Rtuť teploměru ukazovala nejvíce 13,2 stupňů Celsia, byl tak pokořeno 12,4 stupňů z roku 1973. Dále následovala Karviná s 12,9 stupni, které překonaly 9,6 stupňů z roku 2004. Meteorologové naměřili přes dvanáct stupňů Celsia i v Ostravě-Porubě, konkrétně 12,3 stupňů. Padl tím rekord z roku 1973, kdy teploměry v ukazovaly 11,2 stupňů Celsia. V Mořkově na Novojíčínsku zase stupnice teploměrů ukazovala na Štědrý den 11,1 stupňů, což bylo o 2,4 stupně Celsia více, než v roce 1980.

„Hodnoty by mohly být i o dva tři stupně vyšší, ale jsou shazovány větrným počasím. Neočekáváme ale, že by teplotní rekordy mohly být ještě výrazně překonávány," řekl Deníku Roman Volný z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorolo­gického ústavu v Ostravě. Zároveň dodal, že zimní sněhová nadílka jen tak rychle nepřijde.

„Nejdříve příští rok. Očekáváme začátkem ledna mírné ochlazení, ale denní teploty se stále budou pohybovat lehce nad nula stupňů Celsia a neočekáváme výraznější mrazy," doplnil meteorolog Volný.

Na horách řádil orkán 

Vedle poměrně vysokých teplot sužuje sever Moravy a Slezsko silný vítr. Hasiči mají na kontě několik desítek zásahů, především u vyvrácených nebo polámaných stromů a stržených střešních krytin.

Nejvyšších rychlostí dosahoval vítr na horách. Na Lysé hoře ve středu ráno naměřili v nárazech až 140 km/hod. Vydatně však foukalo i v nížinách. Například v Lučině poblíž hráze Žermanické přehrady to bylo ve středu odpoledne až 60 km/hod a v nárazech i více. 

Větrné počasí má vydržet i ve čtvrtek. 

Ve Frenštátě se k zemi poroučel vánoční strom

Nejen o Štědrém dni, ale také o Božím hodu, mají novojičínští hasiči plné ruce práce. Na našem území, již druhým dnem, komplikuje život silný vítr, který ničí střechy, láme stromy nebo uvolňuje reklamní panely. Ve Frenštátě pod Radhoštěm šel k zemi dokonce vánoční strom na místním náměstí.

Do středeční čtvrté hodiny odpolední operační středisko zaznamenalo na území Novojičínska osmnáct hasičských výjezdů a ve všech případech šlo o technickou pomoc – nejčastěji odstraňování překážek v důsledku silného větru.

Ten nás neopustí ani v nejbližších hodinách proto by lidé, především při výletech do hor a lesů, měli dbát maximální obezřetnosti. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu právě před velmi silným větrem pro šest krajů, Moravskoslezský nevjímaje. Platí až do čtvrteční šestnácté hodiny s tím, že na horách může turisty potkat nárazový vítr až o rychlosti 125 km/h. (edm)

Zásah moravskoslezských hasičů u následků řádění silného větru. Zásah moravskoslezských hasičů u následků řádění silného větru.