„V meziročním porovnání let 2011 a 2012 se počet pracovníků z EU a Švýcarska meziročně zvýšil o 1055 osob. Nejvíce přibylo občanů ze zemí, které mají v našem kraji tradičně silné zastoupení, a to Slovenska (+904 osob) a Polska (+70 osob). Nejčastěji tito lidé pracovali jako horníci a při obsluze důlních zařízení (převážně v okrese Karviná). Využití našli i jako dělníci při výstavbě budov, svářeči, pomocní dělníci ve výrobě, montážní dělníci a zámečníci. Dále se tito lidé uplatnili jako pěstitelé zemědělských plodin, mechanici a opraváři elektronických přístrojů a systémoví administrátoři a správci počítačových sítí," uvádí se v analýze ostravského úřadu práce.


*PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Číňané, Srb, Indonésan

Mezi hlavní důvody, kdy úřady v Ostravě povolují zaměstnávání cizinců, patří především nesplnění kvalifikačních požadavků českých uchazečů o zaměstnání, jejich nedostatečnou odbornou praxi a také požadované specifické odborné a jazykové znalosti.

Koncem předchozího roku bylo v našem kraji evidováno celkem 14,7 tisíce zahraničních pracovníků z oblasti Evropské unie a Švýcarska, tři pětiny tvoří přitom občané Slovenské republiky.

Z evidence úřadu práce vyplývá, že v Moravskoslezském kraji pracovalo koncem roku 2012 bezmála 8,7 tisíce Slováků, 5,2 tisíce občanů Polska a také 206 Bulharů, 120 Rumunů a 84 občanů Německa.

Ze zemí mimo EU pracovalo v našem kraji 364 Korejců, 199 Ukrajinců, 25 občanů Thajska, 20 Indů, stejný počet občanů USA, 20 Vietnamců, 17 Rusů, deset občanů Číny a také jeden Srb a jeden Indonésan.


K TÉMATU

Cizinci, kteří u nás žijí déle než pět let a mají v ČR i trvalý pobyt, nemusejí mít povolení k zaměstnání, ale stačí jim informační karta. Ti proto ani ve statistikách vydaných povolení uvedeni nejsou. Další mohou svou práci vykonávat na základě živnostenského oprávnění jako osoby samostatně výdělečně činné.