Krátce po poledni vyjel výletní vláček na další rutinní jízdu po areálu. Když se dostal do klesavé pasáže, začal nenadále zrychlovat a podle řidiče mu přestaly fungovat brzdy. Řidič jej dále nedokázal ovládat a vláček vyjel z trasy do trávy.
První dva vagóny se převrátily, cestující z nich vypadli.

"Patnáct minut po dvanácté hodině odpoledne obdrželo zdravotnické operační středisko informaci o převrácení několika vagonků a zranění nejméně čtyř osob. Na místo události vyjela jedna lékařská a jedna zdravotnická výjezdová skupina z nejbližších stanovišť. První záchranáři byli postiženým k dispozici do čtyř minut po převzetí příkazu k výjezdu. Jeden čtyřicetiletý muž a desetileté dítě byli zavaleni jedním z vozů, svědci události je vyprostili před příjezdem posádek. Oba byli při vědomí, zraněný muž si stěžoval na bolest v oblasti hrudníku, chlapec měl bouli na hlavě a udával bolest hlavy. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné pomoci byli oba převezeni do ostravské fakultní nemocnice a předáni zdravotníkům na oddělení Urgentního příjmu. Záchranáři ošetřovali ještě další dvě osoby. Sedmadvacetiletá žena utrpěla povrchní zranění v oblasti stehna a bérce dolní končetiny a pětiletá dívka si stěžovala na bolest kotníku. Obě byly také převezeny k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Ostravě. V souvislosti s událostí ZZS MSK na místě více pacientů neošetřovala. Okolnosti nehody šetří Policie České republiky," informoval mluvčí moravskoslezské záchranné služby Ladislav Lang.

„Je to poprvé, co se u nás něco takového stalo a velmi nás to mrzí,“ konstatovala mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková s tím, že projížďka vláčkem byla soukromou akcí a nehoda se stala mimo návštěvnickou trať.

Havarovaný vláček v ostravské ZOO.Zdroj: Policie ČR

Ostravský policejní komisař zahájil úkony trestního řízení k objasnění a prověření všech skutečností důvodně nasvědčujících spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

"Skutku se měl dopustit sedmdesátiletý řidič turistického vláčku s vagónky. Ten do vagónků usadil krátce po poledni cestující a následně jel po účelové pozemní komunikaci s klesáním. V průběhu jízdy došlo ke zrychlování soupravy a údajnému selhání brzdového mechanismu. Z důvodů nekoordinované jízdy došlo k najetí a stržení soupravy mimo pozemní komunikaci na travnatou plochu. Zde došlo k převrácení prvních dvou vagónů s vypadnutím cestujících mimo vagónky, přičemž došlo k poranění cestujících. Z místa byly k ošetření převezeny čtyři osoby. Uvedený počet zraněných nemusí být v dané věci konečný, není vyloučeno následně ošetření dalších cestujících," sdělil policejní mluvčí Richard Palát. 

Policisté nehodu dále vyšetřují.

"Na místě byla provedena topografická a fotografická dokumentace, ohledání místa činu, vláček byl zajištěn pro potřeby znaleckého zkoumání, u řidiče byla odborným měřením vyloučena přítomnost alkoholu. Pokud budou prověřováním zjištěny skutečnosti, nasvědčují spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, bude právní kvalifikace skutku rozšířena také o tento přečin. V této chvíli je podezřelý ohrožen trestní sazbou odnětí svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti," dodal mluvčí Palát.

Ocenění strážníci.
Mladí strážníci zachránili muže, ocenil je primátor