„Chtěli jsme jen nějaké místo, kde by si mohly hrát děti. To jsme ale nevěděli, co nás čeká. Teď toho litujeme,“ shodují se někteří obyvatelé dvou paneláků v Olomoucké ulici. Terčem stížností, na které občané poukazují, se stalo nové hřiště pro děti, které vzniklo v prostoru mezi bytovkami naproti mateřské školy Sedmikrásky.

Kravál, alkohol i cigarety

„Dochází zde k ničení městského majetku, je tady kravál. Nikdo nechce, aby si děti šeptaly, ale aby si hrály nějak normálně. Výjimkou nejsou ani vulgarity a rvačky. Sjíždějí se tady i větší děti ze širokého okolí. Najednou tady bývá i více než třicet lidí, jezdí přes hřiště na kolech, koloběžkách, cesty kolem jsou vymleté. Na hřišti je zákaz alkoholu a cigaret. Ale tady se sedí s pivem, cigarety v ruce, rodiče zde nechávají malé děti bez dozoru,“ svěřila se nám jedna z tamních obyvatelek, jejíž jméno redakce zná, ale ona sama si přála zůstat v anonymitě. Nejhorší byla, nejen podle ní, situace v létě.

Breda je od roku 2013 zavřená.
Voda, plíseň, hniloba... Bredu město musí koupit, říká primátor Opavy

„Večer v osm si chcete pustit televizi a většinou se i přes léto větrá. Teď máme smůlu, bez šance. Někteří obyvatelé mají štěstí, že třeba odjedou na chaty, zahrádky. Ale ostatní takovou možnost nemají, nemáme kam utéct. Nežijeme, ale přežíváme,“ tvrdí nespokojená žena s tím, že už se obraceli i na městskou policii. Ona sama navíc patří mezi ty, kteří mají okna i na druhou stranu od hřiště, kde se ale nachází další podle nich problematické místo, a tou je herna.

Kontrola městské policie

Oficiální stížnost už měli občané podle svých slov posílat i na magistrát, a to na odbor majetku. Mluvčí radnice Lada Dobrovolná nám však sdělila, že město konkrétní stížnost na hluk dosud neobdrželo.

„V případě, že dochází k rušení nočního klidu, vandalismu nebo jakémukoli jinému přestupku, je třeba vždy volat městskou policii. Ze sdělení technických služeb, které mají hřiště ve správě víme zatím o jednom případu, kdy byl neznámým výtržníkem poškozen gumový povrch, tedy dopadová plocha hřiště. Gumové pláty byly záměrně odlepeny a odhozeny bokem, ale nebyly zničeny. Oprava byla zajištěna nalepením plátů zpět a nevznikla tedy žádná hmotná škoda,“ říká. Mluvčí opavských strážníků Marek Dýčka konstatuje, že stížnosti na toto dětské hřiště přijali zatím celkem dvě.

Cukrovar v Opavě. Ilustrační foto.
OBRAZEM: Cukrovar v Opavě už zahájil kampaň, potíže dělá počasí

„Jednu v červenci a druhou v srpnu, obě hlídky prověřily a nebylo zjištěno závadové jednání. Dětská hřiště kontrolujeme namátkově v celé Opavě, hlavně tedy o prázdninách, kdy je výskyt dětí na nich větší. Jen na tomto hřišti v Olomoucké jsme provedli od 1. července do 31. srpna celkem 34 kontrol, vše bez závad,“ sdělil.

Plot a snížení kapacity?

Hřiště nechalo vybudovat na své náklady město a vyšlo na 1,8 milionu korun. „Nemám informaci, že by zde bylo původně plánováno něco menšího. Takto bylo hřiště navrženo, na základě toho došlo ke zpracování projektové dokumentace v souladu s vyhláškami,“ vysvětluje Lada Dobrovolná.

Slezské divadlo v Opavě. Ilustrační foto.
Opera v Opavě bude dál těšit své příznivce. Slezské divadlo čeká audit

Občané nyní Hlásku žádají alespoň o to, ať hřiště nechá oplotit a tím by došlo ke snížení jeho kapacity. Původně se totiž s plotem nepočítalo.

„Valná většina z 39 dětských hřišť a 87 pískovišť, která jsou v majetku města, je neoplocených. Na základě podnětů a žádosti občanů z okolí tohoto hřiště se však město rozhodlo vyjít obyvatelům vstříc a oplocení dodatečně vybudovat. V současné době je vybírán jeho způsob, tvar a vzhled. Výstavba proběhne nejpozději na jaře roku 2021,“ dodává.