Zřejmě nejtěžší průběh nemoci z dosud hospitalizovaných dětí měla 13letá Bára Jakůbková. Na kliniku byla přijata loni v prosinci v kritickém stavu a lékaři ji museli uvést do umělého spánku.

„Dcera měla vysoké horečky, selhávaly jí životně důležité orgány. Lékaři diagnostikovali PIMS-TS. Vůbec jsme netušili, že v minulosti prodělala covid-19. Až doteď byla úplně zdravá, závodně se věnuje aerobiku,“ přiblížili příznaky nástupu nemoci Bářini rodiče.

Dívka nakonec strávila na stanici A Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče, která je součástí Kliniky dětského lékařství FN Ostrava, 47 dní.

Celovečerní film Volným pádem, který napsal a režíroval herec a umělecký šéf divadla Štěpán Kozub.
Štěpán Kozub natočil film Volným pádem. Premiéra byla v sobotu

„Milé sestřičky včetně zdravotního bratra Lukáše o naši dcerku pečovali jako o „vlastní" a Bára si je oblíbila. Stejně tak pana doktora Dudu, který to s dětmi opravdu umí. Ochotně odpovídal na naše dotazy, vysvětloval situaci, měl s námi rodiči soucit,“ dodala dnes už výrazně klidnější Jana Jakůbková, která zároveň ví, že dceru teď čeká dlouhá doba rehabilitace a rekonvalescence.

Onemocnění se může projevit několik týdnů po koronavirové infekci

Onemocnění PIMS – TS se může projevit několik týdnů po koronavirové infekci, i bezpříznakové. Mezi časté příznaky PIMS - TS patří bolesti břicha, vysoké horečky, zvracení, průjem, vyrážka, záněty sliznic, bolesti hlavy, letargie, zmatenost, respirační potíže, bolesti v krku, otoky končetin či zvětšení lymfatických uzlin.Přibližně u poloviny nemocných se rozvíjí šokový stav.

Pacienti s covidem zaplňují lůžka nemocnic. Na snímku kovidová ARO jednotka v nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.
Kraj povolá ambulantní lékaře a sestry do nemocnic. Potřebuje jich desítky

„Léčba tohoto onemocnění spočívá v podání antibiotik do vyloučení bakteriální infekce, v podání imunoglobulinů a kortikoidů, ve vážném stavu je indikovaná i biologická terapie. Toto onemocnění nebylo před pandemií SARS-CoV-2 známé. Jeho léčba se řídí dle klinického stavu a laboratorních výsledků. Důležitá je i prevence srážení krve, která je u těchto případů zvýšená,“ přiblížil průběh léčby tohoto závažného onemocnění MUDr. Tomáš Zaoral, Ph.D., primář Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče Kliniky dětského lékařství FN Ostrava a dodal, že častým příznakem je také srdeční selhání a může dojít i ke zhoršení funkce plic, ledvin a jater.

„Vzhledem k často rychlému rozvoji nemoci PIMS - TS a nutnosti orgánové podpory, je nutné tyto děti sledovat a kolegové z ostatních zdravotnických zařízení by měli stav takovýchto dětských pacientů konzultovat s naším pracovištěm,“ uzavřel aktuální situaci primář Zaoral.