Návštěvu iniciovala zakladatelka Společnosti pro památkovou obnovu hrušovského kostela Miriam Prokešová.

„Nebylo to těžké, stačilo se s nunciaturou kontaktovat, domluvit si schůzku a prostřednictvím biskupství apoštolského nuncia pozvat do našeho kostela. Jsme nesmírně rádi, že pozvání přijal. Hrušov je totiž pořád nemalou částí veřejnosti považován za odepsané místo. Množství kulturních akcí (od roku 2009 jich bylo už téměř padesát) či kostel, který se bortil po povodních a podařilo se jej zachránit převážně díky iniciativě farníků, ani každodenní sloužení mší svatých stále nejsou dostatečnými argumenty, že tomu tak není. Návštěva papežského nuncia na pouti je pro nás proto velkým povzbuzením a určitě budeme v našich aktivitách pokračovat,“ uvedla pro Deník zakladatelka Společnosti pro památkovou obnovu hrušovského kostela.

Římskokatolický farní kostel svatého Františka a Viktora v ostravské městské části Hrušov.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Jak vysvětlila, slavit se bude nejen svátek sv. Františka a Viktora, patronů kostela, ale také 120. výročí založení hrušovské farnosti (3. října 1899).

Apoštolský nuncius bude hlavním celebrantem mše svaté, která se bude konat první říjnovou neděli od 10 hodin, posvětí také 15 restaurovaných vitrážových oken a v letošním roce renovované kostelní lavice.

Římskokatolický farní kostel svatého Františka a Viktora v ostravské městské části Hrušov.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Hrušovský odpust začíná již v 9.30 hodin modlitbou růžence, následuje mše svatá v 10 hodin hodin a odpoledne od 16 hodin jsou lidé zváni na farní posezení,“ upřesnila Miriam Prokešová.

O tom, že mši svatou bude v Hrušově 6. října sloužit apoštolský nuncius Charles D. Balvo, informuje na svých webových stránkách diecéze.

Miriam Prokešová
Miriam Prokešová už deset let usiluje o záchranu kostela

K TÉMATU:
K 120. výročí farnosti nechala Miriam Prokešová vytisknout i informační letáčky o hrušovském kostele. „Objednala jsem i dvě stovky potisků na hrušovské lázeňské oplatky. Věříme, že o ně bude na odpustu zájem, určitě budou připomínkou této významné akce,“ dodala zakladatelka Společnosti pro památkovou obnovu hrušovského kostela.