Zažila toho opravdu hodně. Skončily za ní tisíce lidí, „hostila“ i budoucí státníky. Dvakrát se otřásla v základech po tvrdých čelních nárazech. Jeden z nich byl tak silný, že v ní zůstala díra.

Takový byl osud původní zdi ostravské Věznice Heřmanice, kterou v těchto dnech v rámci první etapy rekonstrukce nahradil nový „ochranný val“.

Plukovník Medek vydává pokyny vojákům pamáhajícím v Alzheimercentru.
Armáda v Ostravě. Hygienici oceňují práci zejména vojenských mediků

„Rozhodnutí o rekonstrukci ohradní zdi Věznice Heřmanice vyplynulo z posudku o jejím nevyhovujícím technickém stavu,“ uvedla mluvčí káznice Martina Lompová s tím, že nová zeď splňuje parametry moderního stavebně technického zabezpečení věznice s ostrahou.

NÁRAZ

Zeď je čtyři a půl metru vysoká, na šířku má pětadvacet centimetrů. Staví se z prefabrikovaných železobetonových dílců, které se na vrcholu zužují. Nechybí ani ostnatý drát. Měla by odolat i pokusům o případné proražení.

Stavba nové zdi ve Věznici Heřmanice, 15. dubna 2020.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Stavba nové zdi ve Věznici Heřmanice, 15. dubna 2020.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Stará zeď, postavená v roce 1975, byla sice bytelná, ne však tolik, aby bez újmy přečkala těžké automobilové nárazy. V minulosti v ní skončila hned dvě vozidla. Jedno z nich dokonce zeď prorazilo. Vše se obešlo bez zranění. Vyšetřování prokázala, že nešlo o úmysl. Viníky byli řidiči, kteří nezvládli jízdu po přilehlé Orlovské ulici.

Ilustrační foto
Státní zástupkyně Tittková bourala v Ostravě opilá. Málem zabila jinou řidičku

Co se týká pokusů o útěk, nebyl zaznamenán jediný případ snahy o zdolání zdi. Vypráví se jen neověřený příběh o cirkusákovi, který se před mnoha lety údajně chystal přeskočit oplocení. Ale zda šlo přímo o zeď, není jasné, stejně jako to, zda k této události vůbec někdy došlo.

I BUDOUCÍ PREZIDENT

Za zdmi Věznice Heřmanice nepobývali jen zločinci, kteří měli na svědomí nejzávažnější zločiny, ale také političtí disidenti. V osmdesátých letech zde byli vězněni budoucí prezident Václav Havel, Jiří Dienstbier, který se stal ministrem zahraničí, nebo pozdější senátor Václav Benda.Samotná rekonstrukce vězeňské zdi je plánována na dvě etapy.

Ta první by měla skončit letos v říjnu. „Týká se ohradní zdi podél ulice Orlovské a části, která hraničí s pozemkem bývalého chemického závodu, a to včetně rekonstrukce čtyř strážních věží,“ dodala Lompová s tím, že po dohodě s dodavatelem probíhají rekonstrukční práce tak, že současně s bouráním staré zdi se v dané části staví zeď nová.

„Jednotlivé díly zdi jsou vyrobeny předem a pak nahrazovány na vybouraná místa formou skládačky. Souběžně s těmito pracemi přijala věznice odpovídající opatření k zesílení střežení objektu,“ uzavřela Lompová.

Medobraní v heřmanické věznici:

O včely se v současné době pod dohledem odborníka stará dvojice vězňů.
ANKETA DENÍKU: Který název by se vám pro med z Věznice Heřmanice líbil nejvíc?
Sklizeň medu v Heřmanické věznici, úterý 15. května 2018, Ostrava. Vězni zúročili svou celoroční „včelí” práci.
Vězni v Heřmanicích stáčeli Bručouna. Rozšířili včelí tým a chystají novinky