Firem, které se výkupem a následným znovuzpracováním těchto uzávěrů zabývají, však v republice postupně ubývá a ty ostatní zase v důsledku vyšší poptávky snižují výkupní cenu. Zájem „sběratelů“ přispět tímto způsobem na dobrou věc však neklesá.

Jednou ze společností, které výkup víček nedávno ukončily, je i firma Eko Trade plus z Českého Těšína. Své rozhodnutí oznámila letos na jaře a lidé, kteří s ní spolupracovali, nevěděli, co s tunami plastových uzávěrů budou dělat.

Byla mezi nimi i Alena Novotná, která se sběrem víček snaží získat finanční prostředky nutné pro léčbu dcery Elišky. Ta trpí Rettovým syndromem vzácným neurogenetickým onemocněním, jež postihuje především dívky a způsobuje těžké kombinované postižení.

„Měli jsme tehdy nasbíráno zhruba tunu a půl víček. Oslovili jsme proto další dvě společnosti, které uzávěry vykupují. Jedna se však už neozvala a té druhé bychom museli víčka na vlastní náklady odvézt desítky kilometrů daleko,“ popisuje nelehkou situaci Novotná.

„Nakonec se nám podařilo najít jednu firmu kousek od nás. Sice dostáváme za kilo o polovinu méně než u předešlé společnosti, i tak jsme ale moc vděční. Pokud by víčka přestali vykupovat i tam, se sběrem končíme,“ dodává.

Podle nedávného mediálního vyjádření majitele českotěšínské Eko trade plus Miroslava Gory byl však výkup víček pro firmu čistě charitativním projektem.

„Od začátku jsme plánovali, že bude výkup časově omezený,“ uvedl majitel.

„Naším cílem nebylo na něm vydělávat a dál ho rozvíjet, šlo vyloženě o charitu,“ dodal Gora s tím, že firma si díky projektu s víčky ověřila fungování sociálních sítí a marketingových kampaní.

„I přesto, že jsme s výkupem skončili, denně nás stále kontaktují desítky lidí,“ potvrdil vysoký zájem veřejnosti majitel.

DELŠÍ DOBA SVOZU A NIŽŠÍ CENA

To, že některé firmy s výkupem víček skončily, přitom pociťují i rodiny spolupracující s jinými společnosti. Nejenže se vlivem vyšší poptávky snížily výkupní ceny, u některých firem navíc vzrostla spolu s výpadkem konkurence doba svozu na několik měsíců.

„Je to komplikovaná situace. Všechny rodiny v místech, kde firmy přestaly s výkupem, mají velké zásoby víček, které chtějí udat a tyto žádosti z celé republiky se teď sesypaly na těch pár posledních společností, které se tímto zabývají,“ vysvětluje Adriana Štrossová, maminka malé Stely, která stejně jako Eliška trpí Rettovým syndromem.

„My máme štěstí v tom, že firma Eko Deal, se kterou spolupracujeme, je stejně jako my z Českého Těšína, takže dostat víčka k nim není tak komplikované,“ dodává Štrossová.

Jan Popiolek ze zmiňované českotěšínské společnosti Eko Deal, která víčka vykupuje už pět let, pak na webových stránkách firmy uvádí, že kvůli nynější velké poptávce musela společnost zvýšit počet svozových míst ze 700 na 1000 a síť chce dále rozšiřovat. Zároveň zde říká, že vzhledem k dlouhodobé situaci na trhu odpadů musí společnost reagovat snížením výkupní ceny na pět korun za kilogram.

„Jsme si vědomi jaké úsilí je vynakládáno při sběru a jak málo rentabilní tato činnost je, ale abychom byli schopni službu výkupu uzávěrů zachovat po celém Česku i na Slovensku, nemáme jinou možnost,“ vysvětluje situaci Popiolek.

Ilustrační foto.
Zloděj vykradl ordinace polikliniky v Orlové. Škoda je zhruba půl milionu