Na tonoucího upozornili po 17. hodině lidé, kteří se kolem řeky procházeli. Sami si do vody netroufli, protože by si sami ohrozili život. Řeka Lučina má ve svých meandrech vysoké břehy, které se často při podmáčení bortí. Od posledních vydatných dešťů je koryto plné, když jej napájí přehradní Žermanická přehrada, aby snížila hladinu. 

Vodohospodáři udržovali hladinu těsně pod 1. povodňovým stupněm. Zatímco běžně korytem protéká necelý jeden kubický metr vody za sekundu, v době záchranné akce to bylo 16 kubíků. 

Rychlá pomoc

Po přijetí tísňové výzvy vyjeli k zásahu havířovští profesionální hasiči. Ti si s sebou vzali i motorový člun pro případ, že by museli tonoucího zachraňovat z hladiny nebo ho hledat. 

Zdroj: Youtube

Tři hasiči vyrazili k místu, kde se nešťastník stále držel stromu. Zkušený hasič Martin Čajka se vybavený záchrannou vestou a jištěný svými kolegy vrhl do proudu vody, muže zachytil a vytáhl na břeh. "Byl jsem ve vodě asi po pás. Proud je opravdu silný. Naštěstí se mi podařilo k muži dostat a vytáhnout ho z vody," řekl hasič po akci. 

Hladový bezdomovec

Samotný nešťastník přiznal, že si nepamatuje, jak se do vody dostal. Přičítal to epileptickému záchvatu a slabosti. "Já bydlím tady u řeky. Asi dva dny jsem pořádně nejedl. Asi jsem do vody spadl," připustil.

V mokrém oblečení a podchlazený se celý třásl a doufal v rychlý příjezd záchranky. "Snad si mě tam nějakou dobu nechají. Nemám jiné oblečení, než toto promočené, co mám na sobě," řekl. 

Hasiči se muže snažili zahřát a vyčkali s ním do příjezdu záchranky. Zdravotníci ho pak museli na transportním křesle převézt několik stovek metrů k sanitce a po prvotním ošetření do nemocnice. 

"38letý muž byl ve vodě po blíže neurčenou dobu. Posádka záchranné služby u něj nezjistila žádné poranění. Pacient byl pouze podchlazen. Převezen byl na Centrální příjem nemocnice v Havířově," informoval mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. 

Nákres plánované trasy silnice I/11 skrz kruhový objezd v Havířově.
Nad havířovským rondelem povede most, nebo tunel pod ním