Až dvanáctileté vězení hrozí pěti Vietnamcům, kteří se od čtvrtku před Krajským soudem v Ostravě zodpovídají ze závažných drogových zločinů. Na dvou místech Moravskoslezského kraje zřídili obří pěstírny konopí. Používali nejmodernější technické postupy.

Dokonce se snažili vypěstovat vysoce přešlechtěný typ konopí s vysokým obsahem kanabinoidních látek. Plány jim ale překazila policie.

Cizinci působili v Ostravě a Kunčicích pod Ondřejníkem. Činili se v letech 2015 a 2016. Měli napojení na své krajany působící v Maďarsku, kterým prodali většinu marihuany.

„Drogu převáželi přes Slovensko do Maďarska. Několikrát se jim marihuanu podařilo takto převézt. V jednom případě byl kurýr na Slovensku zadržen a pravomocně odsouzen,“ uvedl státní zástupce Michal Togner. Role neúspěšného kurýra přistiženého s osmi kilogramy kvalitní marihuany připadla maďarskému Romovi.

Tělo mrtvé rysice Laury.
Beskydskou rysici zastřelil pytlák. Mláďata se nenašla

Vietnamci udali celkem dvaatřicet kilogramů drogy. Další konopí, z něhož by se dalo vyrobit přes třicet kilogramů marihuany, zajistila při razii policie.

VYPOVÍDAL

Jeden z Vietnamců získal status spolupracujícího obviněného. Díky jeho výpovědi se podařilo získat důležité důkazy potřebné k usvědčení kompliců.

„Jeho výpověď shledávám ji jako pravdivou. Rozkryl vztahy v organizované skupině, tak jak to předpokládají příslušná ustanovení trestního řádu. Proto mu byl status spolupracující obviněného přiznán,“ řekl Togner. Vietnamec tak může vyváznout s podstatně nižším trestem než jeho krajani. „S ohledem na význam jeho výpovědi mám za to, že ten trest by měl být někde kolem polovičního trestu v porovnání s ostatními,“ řekl Togner.

Kromě drogového zločinu se cizinci zodpovídají i z toho, že v pěstírnách neoprávněně odebírali elektrickou energii a způsobili škodu přesahující milion korun. Kdy padne rozsudek, není jasné.

Zastřešený Libušín. Ilustrační foto.
Práce na obnově vyhořelého Libušína nepřerušila ani zima