Marek Hájek je zároveň i místopředsedou České unie sportu. Loni ve vyhroceném období, kdy Baník s Opavou bojoval o postup do naší nejvyšší fotbalové soutěže, obdržel dvě SMS.

V jedné z nich se psalo, že pokud ještě „půjde“ proti Baníku, má si nechat pojistit rodinu. Později došla další ve znění: „To, co předvádíš s Opavou je taky na kriminál, ha**** zlodějskej.“

Případ se dostal k opavskému okresnímu soudu. Poprvé se celou záležitostí zabýval v půlce května, hlavní líčení s dokazováním pokračovalo v pátek dopoledne. Po necelé hodině a půl se dospělo k rozsudku.

Soudce nepřizval navrhované svědky a mimo jiné četl listinné důkazy. Nejdůležitějším z nich byl výpis telefonního provozu na čísle, ze kterého chodily SMS. Vlastimil Petržela už minule potvrdil, že tento telefon, který se nacházel v jeho kanceláři na ostravském stadionu, užíval v době, kdy jeho hlavní mobil byl v opravě.

Známý fotbalový kouč aktivoval SIM kartu a v dalších dnech ho nepravidelně využíval. Tvrdil sice, že si ho brával i do míst svého přechodného bydliště na Svinově, ale jinak ležel v kanceláři, kde k němu mohl mít kdokoliv z klubu přístup. Že by sám textovky odesílal, odmítl.

Soudce nakonec přihlédl k tomu, že Vlastimil Petržela sice mohl SMS odesílat, ale jednoznačně to prokázat nešlo. A to jednak kvůli volnému přístupu k tomuto mobilu na Baníku a také řídkosti jeho využívání.

Hovory a SMS z telefonu odcházely nepravidelně, někdy se i několik dní v kuse nepoužíval. U prvoligového trenéra se čekala podstatně větší telefonická permanence. První zpráva byla odeslána z prostoru u dálnice nedaleko Brna, druhá pak z ulice Bohumínské, což by odpovídalo lokalitě, kde se nachází stadion Bazaly.

Vzhledem k tomu, že trestný čin nebylo možné bývalému kouči Baníku či Zlína prokázat, byl zproštěn obžaloby. Podle soudce je však škoda, že v rámci přípravného řízení nebyl analýze podroben i Petrželův hlavní telefon. Bylo by pak zajímavé porovnávat komunikaci z obou zařízení, zda jsou v nějaké místní shodě. Údaje se ovšem zachovávají pouze půlroku, takže v současnosti jsou již ztraceny.

Rozhodnutí soudu bezprostředně po verdiktu okomentoval i poškozený Marek Hájek.

„Zákony jsou nastaveny tak, jak jsou nastaveny. Je evidentní, že pan soudce nejspíš neměl možnost rozhodnout jinak, byť logika věci a některé informace, které jsme měli, by vypovídaly spíše o opaku. Od revoluce jsme chtěli nezávislou justici a zajištění spravedlnosti. Já byl tehdy jedním ze studentů, kteří o to usilovali. Od revoluce se ale nejspíš na zákonech nepodařilo nic dotáhnout do konce,“ uvedl předseda představenstva SFC a ještě doplnil:

„Argumentovat tím, že telefon byl volně přístupný, jedna SMS šla z Bazalů, druhá někde od dálnice… Přijde mi to úsměvné. To si ale můžu myslet já, nejsem odborník ani na právo ani na spravedlnost.“

Petřželův obhájce rozsudek komentovat nechtěl, pokoušeli jsme se telefonicky spojit i se samotným Vlastimilem Petrželou, do uzávěrky tohoto vydání se nám to ovšem nepodařilo.

Vlastimil Petržela ve středu dorazil do Opavy, aby stanul před místním okresním soudem.
Kouč Petržela měl vyhrožovat šéfovi Opavy Hájkovi!
Joel Ngandu Kayamba v dresu Opavy.
Joel Kayamba: Toho pána znám už z Baníku, pro mě je to rasista