Volební výsledky v Moravskoslezském kraji jsou sečteny, vítězové předčasných parlamentních voleb 2013 známe. Naše dvoudenní on-line sledování volebního dění v Moravskoslezském kraji skončilo. 

Další informace k volbám z pohledu Moravskoslezského kraje přinese úterní vydání Deníku, včetně kompletních výsledků voleb do Parlamentu ČR a to ze všech volebních okresků
- ostravských v Moravskoslezském deníku, novojičínských v Novojičínském deníku, opavských v Opavském deníku, bruntálského okresu v Bruntálském a Krnovském deníku, karvinského okresu v Karvinském a Havířovském deníku, frýdeckomísteckého okresu ve Frýdecko-místeckém a třineckém Deníku.

VYJÁDŘENÍ LÍDRŮ ÚSVIT, KDU-ČSL, SPOZ

19.58 - Moravskoslezský lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Karel Fiedler je z výsledku voleb nadšený. „Považuji to za důkaz toho, že občané přemýšlejí o volebních programech a nenechají se jenom zlákat masivními kampaněmi. Za úspěch to považuji také proto, že náš rozpočet na volební kampaň byl zlomkový oproti rozpočtům už zavedených stran," dodal Karel Fiedler.

Moravskoslezští lidovci také oslavují dvě mandátní křesla v poslanecké sněmovně. „Jsem velmi spokojený. Ukázalo se, že voliči oceňují, co pro Moravskoslezský kraj děláme," dodal lídr moravskoslezské kandidátky Tomáš Podivínský.

Oproti tomu v krajském volebním štábu Strany práv občanů Zemanovců panoval po výsledku voleb smutek. „Nebudu skrývat, že výsledek je pro nás velmi špatný. Nejen krajská ale i celorepubliková organizace bude muset příjmout nová opatření. Každopádně se někde stala chyba a myslím si, že nebyla jenom jedna. Výsledek voleb o tom vypovídá," uzavřel zemanovec Martin Schubert.

Z VOLEBNÍHO ŠTÁBU ČSSD

19.29 - Na druhém místě se s šesti tisíci preferenčními hlasy v ČSSD umístila Pavlína Nytrová. "Jsem z druhého místa překvapená. Dostala jsem se před lidi, kteří už v parlamentu byli a jsou určitě daleko, daleko známější než já. Takže je to překvapení. V poslanecké sněmovně budu nováčkem. Jsem však zklamaná z celkového volebního výsledku ČSSD, protože tak špatný volební výsledek jsem nepředpokládala ani v tom nejhroznějším snu. Je velmi špatný a myslím si, že se bude obtížně skládat koalice. Levice jako taková volby nevyhrála a to cítím jako velký problém, může to znamenat nové volby. Vztyčné body mezi jednotlivými programy se velmi rozchází. Čas ale ukáže, takže uvidíme co bude dál," uvedla pro Deník Pavlína Nytrová.

Z VOLEBNÍHO ŠTÁBU ANO 2011

19.07 - Hnutí ANO, které v Moravskoslezském kraji skončilo na druhém místě s 18,07% hlasů svůj jediný volební štáb zakotvilo v Praze. Deníku se však podařilo zkontaktovat krajského lídra Josefa Hájka. V telefonním rozhovoru Deníku řekl: "Je to velký úspěch. Ne Josefa Hájka, ale celého hnutí ANO. Doufal jsem v překročení deseti procentní hranice v kraji. Takový výsledek jsem ale nečekal. Je to velký úspěch, ale na druhou stranu je to také velmi zavazující. Pracoval jsem v hornictví, takže jsem zažil dobré i špatné časy, proto k tomuto výsledku přistupuji s pokorou. Lidé očekávají, že naplníme volební program. Budeme se muset hodně snažit," uvedl po sečtení volebních výsledků v Moravskoslezském kraji Josef Hájek. Svou první pozici na kandidátce ale neobhájil. Přeskočila ho totiž Jana Lorencová a Igor Nykl.

Volební štáb moravskoslezské TOP 09 v Ostravě.VOLEBNÍ ŠTÁB TOP 09

18.39 - "My jsme čekali kolem sedmi procent, vypadá to, že to bude kolem šesti, takže jsme se trefili," řekl Deníku lídr moravskoslezské kandidátky TOP 09 Pavol Lukša. Do poslanecké sněmovny se dostal Herbert Pavera. "Herbert je dlouholetý starosta, ve sněmovně bude nováček, ale všechno se to naučí. Složité bude vyjednávání s hnutím ANO a stranou ČSSD, která to odmítla. Takže moc stran tam na utvoření koalice není, ale jak říká náš předseda, budeme v opozici a budeme se chovat jako opoziční strana a budeme důslední. Proč ne Spolupráce s ANO? Proběhlo příliš silných prohlášení a nemyslím si, že by zrovna Karel Schwarzenberg seděl s člověkem, který spolupracovat s STB. Je to jako spojit oheň a vodu, ale už se vyřešila řada politických situací, takže věřím, že bude vláda nakonec sestavena," dodal.

Jak Deníku Pavol Lukša dále přiznal, čekal více preferenčních hlasů. Zklamaný byl i celý jeho tým. Aleš Juchelka ho označil za člověka, který prošlapal těm ostatním cestu a smetanu podle něj slíznou ostatní. 

18.10 – Skokani voleb v kraji díky kroužkování:

Kateřina Konečná – KSČM – ze 4. místa na 1. – 6866 hlasů (7,08%)

Herbert Pavera – TOP 09 – ze 4. místa na 1. – 2719 hlasů (7,98%)

Jana Lorencová – ANO 2011 – z 2. místa na 1. – 6929 hlasů (6,93%)

Igor Nykl – ANO 2011 – z 5. místa na 2. – 4805 hlasů (4,80%) *

Pavlína Nytrová – ČSSD – ze 4. místa na 2. – 6079 hlasů (4,16%) *

Petr Kudela – KDU-ČSL – ze 4. místa na 2. – 3814 hlasů (9,52%)

Zdeněk Osmanczyk – ČSSD – z 8. místa na 5. – 4909 hlasů (3,36%) *

Radim Turek – ČSSD – z 10 místa na 6. – 4572 hlasů (3,13%) *

Tomáš Hanzel – ČSSD – z 32. místa na 7. – 3976 hlasů (2,72%) *

*Ne všichni kandidáti nakonec kvůli způsobu přepočtu preferenčních hlasů poskočili dopředu. K přeskočení lépe umístěných kandidátů je totiž potřeba samozřejmě získat více hlasů, ale zároveň jich musí být minimálně pět procent z celkového množství preferenčních hlasů pro stranu, jinak se kandidát ze svého místa neposouvá. To se stalo například Tomáši Hanzelovi (ČSSD), nebo Igoru Nyklovi (ANO 2011).


18.00 - MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ MÁ SEČTENO

Hotovo! Moravskoslezský kraj má sečteny všechny hlasy. K volbám zde přišlo 557 282 lidí, což je v přepočtu 55,48%. V roce 2010 přitom byla volební účast 58,19%. Stejně jako před třemi lety zde vyhrála s přehledem ČSSD, která získala 26,38%, v roce 2010 měla 29,13%.

Konečné pořadí na prvních deseti místech je takové:

1. ČSSD – 26,38%
2. ANO 2011 – 18,07%
3. KSČM – 17,53%
4. Úsvit – 7,78%
5. KDU-ČSL – 7,24%
6. TOP 09 – 6,16%
7. ODS – 5,45%
8. SZ – 2,39%
9. Piráti – 2,34%
10. SPOZ – 2,19%

Volební štáb moravskoslezské KDU-ČSL ve Frýdku-Místku.VOLEBNÍ ŠTÁB KDU-ČSL

17.53 - Lidovci oslavili návrat do sněmovny tlačenkou

"V kraji máme téměř jistě dva poslance, spokojenost, supr výsledek." Moravskoslezští lidovci si vychutnávají ve Frýdku-Místku comeback KDU-ČSL do velké politiky mimo jiné vyhlášenou doberskou tlačenkou. „Jsem šťastný. Snažili jsme se o to, abychom se jako první strana vrátili do Poslanecké sněmovny, a tady v kraji je to okořeněné tím, že bychom měli mít dva poslance. Pokud se to potvrdí, je to samozřejmě skvělá zpráva," řekl předseda krajské KDU-ČSL Jiří Carbol v době, kdy byly sečteny téměř všechny okrsky. Pochválil lídra moravskoslezské kandidátky Tomáše Podivínského. „Je to výsledek jeho velice aktivní kampaně, ve které předvedl absolutní nasazení," dodal Jiří Carbol. 

17.50 – Někteří skokani voleb v kraji díky kroužkování:

Kateřina Konečná - KSČM - ze 4. místa na 1.
Herbert Pavera - TOP 09 - ze 4. místa na 1.
Jan Lorencová - ANO 2011 - ze 2. místa na 1.

OPAVSKO

17.49 - Na Opavsku volby ovládli sociální demokraté

Hotovo.Již jsou sečteny hlasy všech 206 okrsků na Opavsku a je jasné, že předčasné parlamentní volby tady vyhrála Česká strana sociálně demokratická. Ta nakonec v okrese získala důvěru 23,67 procent všech voličů. V závěsu za sociálními demokraty se umístila strana ANO 2011 s 19,47 procenty hlasů. Pomyslnou bronzovou příčku poté obsadila Komunistická strana Čech a Moravy s 14,56 procenty. Naprosto pak vyhořela například Občanská demokratická strana, která obdržela na Opavsku „pouhých" 5,95 procent. K volebním urnám si tu našlo cestu 58,18 procent voličů - podrobné výsledky za okres OPAVA sledujte zde.

HRÁDEK (TŘINECKO)

Žena v Hrádku chtěla volit dvakrátV Hrádku šla v sobotu volit například 24letá Marie. „Určitě to bylo důležité, to je jasné – každý by měl jít k volbám," prohlásila před obecním úřadem. „Volby určitě nejsou nuda. Má to svůj význam i z historického hlediska. Máme svobodu volit, ale možná že my mladí si to neuvědomujeme," dodala. Její o rok mladší kamarádka Michaela to viděla podobně: „Myslím, že je to povinnost každého občana. Většina mladých si ale myslí, že tím nic neovlivní." Dívka prý pročítala různé kandidátky. „Zkoumala jsem to dlouho, než jsem se rozhodla. Bylo to v průběhu asi tří týdnů," naznačila. Prvovolička Dorota Rusnoková přistoupila ke sněmovním volbám zodpovědně. „Chtěla jsem jít volit. Sledovala jsem debaty, dívala jsem se i na volební programy," uvedla dívka, která oslavila osmnáctiny teprve v září. K volbám, kde od komise dostala „bonbon pro prvovoliče", přišla s rodiči. „Myslím si, že tento rok to těžké nebylo," pravil tatínek Marek Rusnok na otázku, zda se trápil tím, koho volit. V sobotu před polednem komise v Hrádku spokojeně konstatovala, že k volbám už přišla více než polovina lidí. „Už přes padesát procent? Pěkné," pravil starosta Robert Borski. V Hrádku zažili zajímavou situaci: žena, která přišla k volbám, si přinesla hlasovací lístek, který si původně nachystal její syn. „Zjistila to na poslední chvíli, a tak lístek i s obálkou skrčila a vyhodila do koše. Přes noc si to rozmyslela a chtěla volit znovu, ale to už nejde. Už měla vydanou obálku, bohužel," popsala členka volební komise. „Vtipy si nevyprávíme, ale celkově tady máme dobrou atmosféru," dodala její kolegyně.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

17.35 – V Moravskoslezském kraji je téměř hotovo, sečteno má 99,6 procent okrsků. ČSSD u nás dosáhla nejlepšího výsledku ze všech krajů, i když ani zdejších 26,41% není na velké oslavy. Nad pět procent se v našem regionu dostalo sedm stran.

Aktuální pořadí na prvních deseti místech je takové:

1. ČSSD – 26,41%
2. ANO 2011 – 18,05%
3. KSČM – 17,55%
4. Úsvit – 7,78%
5. KDU-ČSL – 7,23%
6. TOP 09 – 6,14%
7. ODS – 5,44%
8. SZ – 2,38%
9. Piráti – 2,34%
10. SPOZ – 2,19%

VOLEBNÍ ŠTÁB TOP 09

17.31 - Volební štáb TOP 09 v Ostravě se již od první návštěvy Deníku zcela zaplnil. Nepanuje zde příliš dobrá nálada. Vypadá to, že lídr strany Pavol Lukša svůj mandát neobhájí, Moravskoslezská kandidátka bude mít ve sněmovně o jedno křeslo méně než doposud, tedy dvě

Redaktoři Deníku pro vás z nejrůznějších míst sledovali ON-LINE průběh i prvního dne voleb - více zde.

VOLEBNÍ ŠTÁB ODS

17.26 - Nálada ve volebním štábu ODS v Ostravě odpovídá výsledku voleb. Není žádný důvod k oslavám, panuje zde ticho a klid, členové pozorně sledují přenos České televize. "ODS dosáhla historického dna, k výsledkům ostatních stran se nebudu vyjadřovat, mají svých starostí dost a my s našim výsledkem si to jako strana ani nemůžeme dovolit," řekl Deníku lídr Moravskoslezské kandidátky Zbyněk Stanjura.

KARVINSKO

17.21 - Krátce po 17. hodině byly na Karvinsku spočteny všechny volební okrsky s výjimkou jediného, č. 75 v Havířově. „Komisaři z tohoto okrsku právě dorazili a jejich výsledky se právě zpracovávají. Za město Havířov můžeme potvrdit, že volby proběhly zcela bez komplikací," hlásil o půl šesté tajemník havířovského magistrátu Milan Menšík - podrobné výsledky za okres KARVINÁ sledujte zde.

Volební štáb moravskoslezské SPOZ v Ostravě.

VOLEBNÍ ŠTÁB SPOZ

17.14 - Někteří členové ze Strany Práv Občanů Zemanovci již opouštějí volební štáb. Jak Deníku sdělil na odchodu Kamil Mach, je velmi zklamaný, takový výsledek nečekal. Jako strana ale očekává že určitě budou dále pokračovat a doufá, uspějí jako strana v komunálních volbách. K výsledkům ostatních stran dodal, že jsou překvapivé, a sám je zvědavý na vládu, jak bude vypadat a na případné sestavení koalice.

NOVOJIČÍNSKO

17.07 - I když ani v Bílovci nebyly před pátou hodinou všechny platné volební lístky sečteny, dosavadní výsledky, odvozené z 87,50 procent sečtených lístků naznačují, že i tak už je tam jasno. Město se v letošním roce dostalo na 57,09 procentní volební účast, což znamená, že do volebních místností přilo 2956 lidí. Nejvíc z nich dalo svůj hlas ČSSD, v 16:45 to bylo 660 Bíloveckých. 560 dalších podpořilo ANO 2011, 522 pak KSČM.

VOLEBNÍ ŠTÁB KSČM

17.02 - Atmosféra ve volebním štábu je dvojaká. Podle lídra v kraji Miroslava Opálky sice KSČM má pětiprocentní nárůst a jako strana může být tedy spokojena, jako levice si ale neumí představit, že by byla schopna sestavit vládu. Nálada mezi členy je ale jinak velmi uvolněná, na tradičním místě ve vile u Mostu Pionýrů se již rozlévalo šampaňské, třešňovice, podával se guláš.

KARVINSKO 

17.01 - Jedinou obcí, kde alespoň částečně uspěla Strana Práv Občanů Zemanovci, byla Stonava. Za sedmnácti obcí okresu je jedinou, kde si Zemanovci vybojovali 3. místo. Na prvním se umístila ČSSD 25,60%, na druhém KSČM 19,08% a Zemanovci získali 15,88%. 

Až na jedinou obec z celkových sedmnácti vyhrála volby na Karvinsku ČSSD. Pouze v Doubravě to byla KSČM 31,28%. Druhá ČSSD získala 24,78% a třetí ANO 21,08%.

NOVOJIČÍNSKO

16.50 - Kopřivnice byla zhruba ve stejném čase jako Frenštát na podobných číslech. Zatím bylo zpracováno 90 procent hlasů, což je 9093 hlasů. Výsledky hlasování jsou podobné. Zvítězila tam ČSSD s 2319 hlasy, druhá strana ANO 2011 s 1693 hlasy, třetí pak KSČM s 1270 hlasy.

16.49 - Kolem půl páté odpoledne bylo ve Frenštátě pod Radhoštěm zpracováno 90 procent hlasů. Počet platných hlasů byl v tu dobu stanoven na 5091, díky kterým, by ve Frenštátě zvítězila strana ČSSD s 1163 platnými hlasy, což je 22,84 procent, druhá skončila strana ANO 2011 s 975 hlasy, třetí pak KSČM s 651 hlasy - podrobné výsledky za okres NOVÝ JIČÍN sledujte zde.

VOLEBNÍ ŠTÁB ČSSD

16.49 - Velmi zklamaná z výsledků voleb je i Pavlína Nytrová, členka MO Frýdek-Místek a členka zatupitelstva Frýdek-Místek, která sice dostala druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů, ale kterou současně dosavadní výsledky voleb velmi mrzí. Podle ní hrozí i předčasné volby.

16.28 - Příliš optimistická nálada není, jak by se mohlo očekávat u předběžného vítěze, ve volebním štábu ČSSD v Ostravě. Podle Adama Rykaly jsou členové ČSSD zklamáni z dosavadních šestadvaceti procent, očekávali minimálně 30, které by mohli považovat za úspěch.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

16.10 – Osmdesát procent okrsků má sečteno a v pořadí stran došlo v Moravskoslezském kraji ke střídání na druhém a třetím místě. Před KSČM se vyšvihlo ANO. Dál s přehledem vede ČSSD.

Jak to tedy vypadá na předních deseti místech?
1. ČSSD – 26,64 %
2. ANO 2011 – 17,94 %
3. KSČM – 17,61 %
4. Úsvit – 7,81 %
5. KDU-ČSL – 6,96 %
6. TOP 09 – 6,15 %
7. ODS – 5,38 %
8. SZ – 2,40 %
9. Piráti – 2,32 %
10. SPOZ – 2,20 %

VOLEBNÍ ŠTÁB SPOZ

16.07 - Klid panuje i v ostravském volebním štábu Strany práv občanů ZEMANOVCI, která očekávala učitě mnohem lepší výsledky. "Zatím to pro nás nevypadá dobře, přesto si myslím, že jsme odvedli kus práce," komentoval v úvodu výsledky Martin Schubert, kandidát číslo 2 v Moravskoslezském kraji.

VOLEBNÍ ŠTÁB TOP 09

15.59 - Ve volebním štábu TOP 09 v Ostravě je zatím klid. Je zde přítomen pouze Aleš Juchelka a krajská manažerka TOP 09 Marcela Masná. Oba s napětím sledují nejen výsledky voleb, ale také preferenční hlasy, díky kterým prozatím vede Mgr. Herbert Pavera.

Redaktoři Deníku pro vás z nejrůznějších míst sledovali ON-LINE průběh i prvního dne voleb - více zde.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

15.40 – Více než polovina hlasů sečtena, výsledky voleb získávají přesnější kontury. Jak si vedou strany a hnutí pohledem na výsledky za Moravskoslezský kraj? Potvrzuje se, že je tady stále silná ČSSD, která v našem regionu sahá jako obvykle na nejlepší výsledek v rámci republiky. Zatím má 26,91% hlasů. Že je náš kraj více doleva než všechny jiné dokazuje i druhá příčka, kterou drží KSČM s 18,01% hlasů. Těsně za zády má ale hnutí ANO, která se v našem kraji vyhouplo na 17,72% hlasů. Další čtveřice stran je pak mezi pěti až deseti procenty – Úsvit (7,80%), KDU-ČSL (6,52%), TOP 09 (6,03%) a ODS (5,31%). Překvapivé je, že ani náš region neposouvá nahoru Stranu práv občanů – Zemanovci, ačkoliv v nedávných prezidentských volbách tady měla současná hlava státu velkou podporu. Zatím má SPOZ 2,28% hlasů. Volební účast je u nás zatím 53,52%.

NOVÝ JIČÍN

15.40 - Dvacet minut před 16. hodinou byly v okrese Nový Jičín spočítány hlasy z 68 okrsků z celkového počtu 166, podle kterých to předběžně u zdejších voličů vyhrála strana ČSSD s 24,22 procenty- podrobné výsledky za okres NOVÝ JIČÍN sledujte zde.

OPAVA

15.34 - V opavském volebním okrsku 18 vyhrála suverénně strana ANO, která získala 61 hlasů. O polovinu méně hlasů a v pořadí jako druhá vítězná zde skončila KSČM. Volební účast zde byla 50 procent - podrobné výsledky za okres OPAVA sledujte zde.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

15.25 – Také v Moravskoslezském kraji už má více než čtvrtina volebních okrsků sečteny hlasy. Mapa našeho regionu je oranžová, ve všech okresech vítězí ČSSD. V celém kraji zatím získává 27,46 procent hlasů. Stříbrná příčka u nás patří KSČM (18,82%), třetí je hnutí Ano (17,24%). Ostatrní strany jsou v Moravskoslezském kraji pod hranicí deseti procent. Z nich si nejlépe vede Úsvit (7,82%) následovaný KDU-ČSL (5,99%), TOP 09 (5,70%) a ODS (5,11%). Pod hranicí pěti procent zaručující účast v poslanecké sněmovně je naopak Strana zelených ale u Strana práv občanů – Zemanovci.

FRÝDEK-MÍSTEK

15.23 - Kulturní dům Frýdek měl dva okrsky, zájem voličů byl různý

V Kulturním domě Frýdek byly volební okrsky 23 a 25. V prvním z nich byla účast voličů nadprůměrná, už hodinu před uzavřením místnosti se údajně přehoupla přes 63 procent. V kulturním domě v pátek během voleb zemřela 81letá žena. „My k tomu nemůžeme podávat žádné informace. Ale objevují se dezinformace, bylo to mimo místnost," řekla redakci předsedkyně volební komise číslo 23. Okrsek 25 naopak hlásil pouze padesátiprocentní účast. Zde byla členkou komise 70letá Marta, která má s počítáním volebních lístků bohaté zkušenosti. „Od revoluce jsem u toho jen jednou nebyla. Jsem bývalá kantorka, považuju to za takovou svou povinnost. Líbí se mi to," shrnula. 

KARVINÁ

Volební účast je nadprůměrná

15.12 - Letošní volební účast v Karviné je nadprůměrná. Potvrdla to mluvčí města Šárka Swiderová. V některých okrscích přesáhla volební účast 50 procent. Také ve všech 23 volebních místnostech na území Českého Těšína dosáhla v sobotu volební účast hranici 50 procent. Nej­slabší frekvenci – 28 procent – hlásí komise z okrsku číslo 11 v Havlíčkově ulici, nejvyšší – 63 procent spočítali v městské části Stanislavice. "Během minulých parlamentních voleb dosáhla účast ve městě 53,94 procent, letos tomu bude zřejmě obdobně. Žádný incident spojený s volbami v Českém Těšíně nezaznamenali - podrobné výsledky za okres KARVINÁ sledujte zde.

Volič v Karviné ukradl mobil a zranil člena komiseDramatické okamžiky zažili v sobotu po poledni členové volební komise v nové budově karvinského magistrátu. Volby se tam dožadoval ani ne třicetiletý muž, jenže neměl občanský průkaz, tudíž mu členové volební komise volit nedovolili. „Muž ani nesdělil své jméno a podle tvrzení členů komise se choval podivně. Domnívají se, že byl možná pod vlivem drog," vylíčila mluvčí města Šárka Swiderová. Incident však vygradoval v okamžiku, kdy muž zničehonic sebral ze stolu mobil ležící na stole a dal se útěk. Duchapřítomní členové komise jej chytili a mobil mu z rukou vytrhli. „Při potyčce však muž členy komis napadl a jednomu z nich způsobil lehké zhmožděniny v obličeji. Ten musel vyhledat lékaře," dodala mluvčí města. Zloději se nakonec podařilo utéct a členové volební komise vše oznámili policii. Mobil je poškozený a má jej policie jako důkazní prostředek.

FRÝDEK-MÍSTEK

14.56 - Ze šesti okresů v Moravskoslezském kraji se na první spočítaný okrsek nejdéle čekalo na Frýdecko-Místecku. Až krátce před 15. hodinou byly známy výsledky v Jablunkově - podrobné výsledky za okres FRÝDEK-MÍSTEK sledujte zde.

BRUNTÁL

14.50 - První okrsek v Bruntále, který má oficiálně sečteno je okrsek č. 19 a vyhrála zde ČSSD s 23,8 procenty. Volební účast zde byla pouhých 27 procent - podrobné výsledky za okres BRUNTÁL sledujte zde.

ORLOVÁ

14.43 - Prvním okrskem v okrese Karviná, který měl v neděli spočteny hlasovací lístky, byl ve 14.42 hod okrsek č. 2 v Orlové. Tamní voliči dali nejvíce hlasů KSČM 34,58%, ČSSD 30,07% a ANO 11,27% - podrobné výsledky za okres KARVINÁ sledujte zde.

VÁCLAVOV U BRUNTÁLU

14.29 - Malá obec Václavov u Bruntálu má sečteno. U místních to vyhrála KSČM - z celkem 401 voličů, kteří přišli k urnám, jí dalo svůj hlas 43 procent voličů. Jako druhá zde skončila ČSSD, která dostala 47 hlasů. Dalších 22 hlasů voliči dali Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury  - podrobné výsledky za okres BRUNTÁL sledujte zde.

PÍSEČNÁ

14.16 - V Písečné zabere sčítání hlasů necelou hodinu

V Písečné na Jablunkovsku se volilo v kulturním domě. V sobotu před polednem odevzdala svůj hlas 83letá Marie Nieslaniková. „Je to důležité, jinak bych tu nešla," řekla Deníku. To šedesátiletý Rudolf poté, co odvolil, prohlásil: „Rozhodl jsem se na poslední chvíli, nevím, jestli to pomůže. Je tu bordel jak sviňa. Ale snad dojde k nějaké změně. V rodině volili asi všichni." Předsedkyně volební komise Marie Lyžbická naznačila, že během čekání na voliče došlo i na humor. „My se zasmějeme mezi sebou. Co tady máme dělat? Když někdo zná nějaký vtip, tak ho řekne. Nebo si povíme něco ze života," naznačila. Členky komise se shodly na tom, že počítání hlasů jim zabere maximálně hodinu. „To je na tom to nejzodpovědnější. Ale na sčítání se těšíme, taky jsme zvědavé, jak to dopadne," zaznělo v kulturním domě - podrobné výsledky za okres FRÝDEK-MÍSTEK sledujte zde

14.00 VOLEBNÍ MÍSTNOSTI V KRAJI SE UZAVŘELY

OSTRAVA

13.59 - Deník jako poslední volební místnost navštívil okrsky 17 a 18 v Moravské Ostravě a Přívozu. Volební účast okrsku 17 v Ostravě je podle předsedy komise Jakuba Pisky 53,4 procenta, 6 voličů hlasovalo do přenosné hlasovací urny.

V budově Sokolovny na Sokolské na poslední chvíli odvolila i Vendula Rádlová, která Deníku vysvětlila, že dřív to zkrátka nestihla protože byla v práci. „Lépe na poslední chvíli, než vůbec," míní mladá žena. Svůj hlas dala hnutí Změna, která má jako lídra neurochirurga Jana Sílu. Program hnutí si našla na internetu. Líbí se jí, že nemá žádná příliš prapagandistická hesla a slogany. Výsledky voleb bude určitě sledovat, ale ne tak, že by celý den seděla u televize. Určitě, když je dnes tak krásně, vyrazí ven s přáteli.

13.45 - Posledních 15 minut do uzavření volebních místností!

Sledujte s Deníkem průběžné výsledky za Moravskoslezský kraj - ZDE

Zájem lidí o volby první den voleb v Moravskoslezském kraji předčil všechna očekávání. Už po dvou hodinách hlásila řada volebních okrsků v kraji dvacetiprocentní účast. Lidé, kteří to ještě nestihli, mohou vybírat z patnácti politických stran, tří politických hnutí a celkem z 628 kandidátů ještě dnes. Nejpozději však do 14 hodin, kdy se dveře 1319 volebních místností v kraji uzavřou a začne sčítání hlasů. První den voleb ale poznamenala smutná událost. V jednom z okrsků ve Frýdku-Místku zkolabovala jednaosmdesátiletá žena. Zdravotníkům se ji bohužel nepodařilo zachránit. Na čtyřicet minut pak byly přerušeny volby v okrsku číslo 42 v Opavě-Kateřinkách nevolnost postihla jednu ze členek volební komise a musel za ni zaskočit náhradník. Redaktoři Deníku pro vás z nejrůznějších míst sledovali ON-LINE průběh i prvního dne voleb - více zde.

KRNOV

13.36 - V Krnově volební komise čeká na poslední z těch, kteří se k letošním volbám rozhodli přijít. Odhadovaná volební účast se zatím pohybuje mezi 50 a 60 procenty. Čísla se liší okrsek od okrsku.

FRÝDEK-MÍSTEK A TŘINECKO

13.24 - Zatím rekordní volební účast - 63 procent - měl v jednu hodinu volební okrsek 23 ve Frýdku-Místku. Všeobecně se v poledne účast ve volebních okrscích, kam se redaktor Frýdecko-místeckého a třineckého Deníku zajel podívat, pohybovala již kolem padesáti procenty. Například v Hrádku, Vojkovicích, Písečné…

Fotogalerie z voleb na Frýdecko-Místecku

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

13.10 - Volební účast v kontrolovaných volebních místnostech se odhadem pohybuje kolem 45 procent.
Podle mluvčí krajského úřadu Petry Špornové kontrolní skupina úřadu, která provádí kontrolu průběhu hlasování ve volebních místnostech, doposud stále nezaznamenala žádné nedostatky.

13.01 Voliči mají již jen necelou hodinu, aby odevzdali svůj hlas, než se uzavřou volební místnosti.

NOVÝ JIČÍN

12.47 - Volební účast 53 procent hlásil Nový Jičín 15 minut před jednou hodinou. Nejvyšší má zatím volební okrsek 7 na soukromé škole Educa, nejnižší stejně jako včera Krajská hygienická stanice. V žádném z místních volebních okrsků nebyly hlášeny žádné výtržnosti, kolapsy, vše probíhá v klidu. Na rozdíl od dopoledne se krátce před poledne zvýšil počet voličů a zvýšený zájem trvá stále. Komise tedy s napětím čekají na poslední hodinu, kolik ještě dorazí voličů.

OSTRAVA - MARIÁNSKÉ HORY A HULVÁKY

Zachránil ho pas, občanský průkaz měl prošlý jeden den

12.09 - Již pouze necelé dvě hodiny zbývají voličům, kteří dosud nebyli u volebních uren, do uzavření volebních místností.

Deník v poledne navštívil Dům technických služeb, kam chodí volit lidé ze dvou volebních okrsků - 277 a 278. Zde již zaznamenali účast přesahující padesát procent. Konkrétně volební okrsek 278 měl ve dvanáct hodin rovných 52 procent. Deníku to potvrdila zapisovatelka Helena Fučíková. Ta naší redaktorce navíc prozradila, že včera hlasovat přišel i muž, jehož občanský průkaz byl jeden den prošlý. Naštěstí měl doma ještě pas, pro který se tedy vrátil a odvolil s platným cestovním pasem.

MANKOVICE U ODER

Přibylo prvovoličů

11.45 - Také v Mankovicích u Oder jsou zatím s volební účastí na padesáti procentech. Včera přišlo do místní tělocvičny ale mnohem více voličů, než tomu je zatím dnes. Vyjádřeno čísly, za pátek to bylo 27 procent, v sobotu zatím 13 procent z celkového počtu těch, kteří zatím přišli k urnám. Členové komise ale věří, že se účast ještě zvýší, až začne ve vedlejší místnosti zápas. Jak Deníku uvedli, více chodí volit zástupci starší generace, ale zároveň vzrostl počet prvovoličů mezi mladými, kteří zde odevzdali svůj hlas.

MĚSTO ALBRECHTICE

Čokoládová figurka pro členku komise

11.39 - V Městě Albrechticích jsou volební místnosti umístěny v klubovně tělocvičny u základní školy. „Volit už jsem samozřejmě byl. Koho budu volit jsem věděl relativně dávno dopředu," řekl ředitel základní školy v Městě Albrechticích Karel Knapp.

Ve volební mísností v areálu KOS v Krnově dostala volební komise od jedné z voliček i malý dárek. Čokoládovou figurku. A jelikož bylo pochutiny více než členů komise, dostalo se i na přítomného redaktora Deníku. Na malou holčičku, která své rodiče na cestě k volební urně doprovázela se sice sladkostí už nedostalo, ale její zvídavá otázka, cože to dnes její rodiče mohou vyhrát, volební komise nadlouho pobavila.

OPAVA

11.16 - Během dopoledne se situace oproti ranním hodinám mírně zlepšila a k urnám už si nacházelo cestu více voličů. V porovnání s první polovinou včerejšího volebního dne je ale i přesto účast výrazně nižší. Podle dostupných informací již však přesáhla na řadě opavských okrsků 50 procent.

VÁCLAVOV A DLOUHÉ STRÁNĚ

11.08 - 38 procent. Taková byla volební účast krátce po půl jedenácté ve Václavově u Bruntálu. Volit přišlo 154 ze 400. Účast 38 procent. V nedalekých Dlouhých stráních zhruba ve stejnou dobu svůj hlas odevzdalo 45 voličů ze 77 zapsaných v seznamu.

AKTUÁLNĚ MLUVČÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE PETRA ŠPORNOVÁ:

11.02 - Volební účast v kontrolovaných volebních místnostech se odhadem pohybuje kolem 40%. Kontrolní skupina krajského úřadu provádí kontrolu průběhu hlasování ve volebních místnostech. Zatím nebyly zaznamenány žádné nedostatky.

NOVÁ BĚLÁ

10.51 - V Nové Bělé se tradičně volí v jedné volební místnosti, která je umístěna v Hasičském domě na Mitrovické ulici. Podle předsedy tamní komise Ladislava Máchy čítá okrsek zhruba 1500 potenciálních voličů. Krátce po desáté hodině dnes dopoledne mělo odvoleno přesně 833 lidí. Řada občanů Nové Bělé také využila možnosti hlasovat do přenosné volební urny. "Je to proto, že tady máme Dům s pečovatelskou službou Bělásek," uvedl předseda s tím, že je mobilní urna právě v terénu.
S žádnými zásadními komplikacemi se zde prozatím nesetkali, jeden z voličů ale zapomněl průkaz totožnosti. "Jsme malá dědina, takže si pro něj zaběhl hned domů a potom řádně odvolil," upřesnil Ladislav Mácha.

ŠTRAMBERK

10.39 - Krásné slunečné počasí doprovází voliče, kteří se vydali k volebním urnám v sobotu dopoledne ve Štramberku. Na Dalase již hlásí účast 50 až 60 procent. Rozhodně dnes ale chodí k urnám méně voličů, než tomu bylo včera, řekli Deníku členové místní volební komise. Podle toho, co jim řekli místní, byl hlavním důvodem především nadcházející prodloužený víkend.

KRNOV

10.27 - V jedenadvacátém volebním okrsku v Krnově se i v sobotu od rána dveře netrhnou. Páteční volební účast se pohybovala okolo 40 procent. "Od rána již přišlo celkem dost lidí, nynější účast odhaduji někde kolem 50 procent," uvedla pro Deník členka volební komise Anna Dohnalová. "Volební místnost zde byla vždy v první patře. Pro letošní volby se ovšem přesunula do prostoru jídelny v přízemí a obzvláště důchodci si její přemístění pochvalují. Nemusejí šlapat až do patra, schody jsou tady dost příkré," doplnila Anna Dohnalová.

ČESKÝ TĚŠÍN

10.01 - Průměrná volební účast ve všech 23 volebních místnostech na území Českého Těšína dosáhla v sobotu ráno 35 procent. „Ve městě panují tradiční rozdíly - např. okrsek číslo 3 Renatex má 50 % účast, ale v okrscích na sídlišti Svibice je to také tradičně méně, kolem 27%. Slabou frekvenci hlásí i komise z okrsku číslo 11 v Havlíčkově ulici, kde jsou přiřazeni i občané s trvalým pobytem na městském úřadě, kteří normálně volit nechodí - mimo poslední komunální volby poznamenané ze známých důvodu vysokou volební účasti," informovala mluvčí úřadu Dorota Havlíčková. Podle ní hlasuje spíše střední a starší generace, nejstarší voliči mají mezi 90 a sto lety. Chodí někdy celé rodiny a do volební místnosti č. 10 v budově radnice přišla slavnostně naladěna celá rodina a osmnáctiletého syna, který čerstvě nabyl právo volit, fotili u urny.

Mladou generaci voličů v Českém Těšíně zastupuje i Markéta Stoszková, která, jak Deníku přiznala, už netrpělivě od základní školy čekala na den, kdy bude moci jít hrdě k volbám. Kdo nevolí, ať si nestěžuje, říká mladá dívka - více zde. 

PASKOV

9.12 - Moc hezkou volební kulisu mají ve volební místnosti druhého volebního okrsku v Paskově, v místní základní škole – přerostlé šneky v akváriu. Jinak zde v sobotu krátce před devátou odinou bylo ticho jako v hrobě. Za to v pátek zde bylo rušno. Jak Deníku prozradila členka volební komise Martina Šimíčková, včera zde odvolilo 400 z celkem 890 voličů.

KRNOV

8.54 - I když má Jiří Kotrla trvalou adresu v Bruntále, žije už dlouho v Krnově. „ Vlastně jsem nikdy nevolil, protože jet do Bruntálu jenom kvůli volbám se mi fakt nechtělo. A na voličský průkaz jsem si vždycky vzpomněl až příliš pozdě. Když jsem ale letos sledoval situaci na politické scéně, něco se ve mně zlomilo a k volbám nakonec do Bruntálu pojedu. Mám takový pocit, že je to potřeba," řekl Jiří Kotrla.

Redaktoři Deníku pro vás z nejrůznějších míst sledovali ON-LINE průběh i prvního dne voleb

OSTRAVA

8.42 - Klidné sobotní ráno měla i komise na základní škole Václava Košaře, kam spadají volební okrsky 104 až 110. Podle předsedy volební komise okrsku 104 Miroslava Burka zde včera stihlo odvolit zhruba 32 procent voličů z celkového počtu 875. V sobotu jich sem přišlo do půl deváté ráno ani ne deset. Podle předsedy se voliči moc do řeči s nikým z komise nedávají, většinou se jen ptají kde najdou svůj okrsek vzhledem k tomu, že na škole je volebních okrsků více, stalo se dokonce, že se ptaly i na jaké jsou vlastně škole. Jinak zde vše probíhá v klidu a bez jakýchkoliv incidentů.

Deník na místě vyzpovídal i voliče René Komárovského, před tím, než šel volit, který prozradil, že je pevně rozhodnut pro ČSSD. A to přesto, že původně chtěl volit Dělnickou stranu, ale řekl si, že ta nemá šanci se do sněmovny dostat a pravici určitě volit nechtěl.

NOVÝ JIČÍN

8.39 - V obci Lubina, místní části Kopřivnice, ve volebním okrsku 21 byla volební účast v pátek 40 procent. V sobotu zde první voliči přišli hned po otevření volební místnosti v 8.02 hodin. Větší účast zde však byla při nedávném referendu, které mělo rozhodnout o samostatnosti obce a jejím odtržení od města Kopřivnice. K tomu nakonec nedošlo - více zde

OPAVA

8.35 - Dveře volebních místností jsou již sice opět otevřeny, ale počátek druhého dne voleb zatím není co se účasti týče nijak zvlášť optimistický. Voliči se většinou trousí po jednom a zřídka.

KARVINÁ

8.29 - I volební účast v Karviné je zatím nadprůměrná. V pátek večer byl odhad volební účasti v Karviné na poměrně vysokých 26 procent. Čísla se sbírala průřezově z 15 volebních okrsků. Jinak volby běží v pořádku a bez problémů.

VÁCLAVOV U BRUNTÁLU

8.21 - Ze 400 voličů odvolilo v pátek ve Václavově u Bruntálu sto tři osob. Volební výsledek v obci zkreslují takzvané "černé duše" ve voličském seznamu. Soudně trestaný majitel paneláku v obci nahlásil několik desítek osob k trvalému pobytu - sociálně slabí - a ti jsou stále trvale hlášeni v obci, ač tam léta nebydlí. Situaci řešil už opakovaně soud.

NOVÝ JIČÍN

8.15 - Novojičínská radnice po oba dva volební dny mimořádně otevřela pracoviště pro vydávání občanských průkazů pro ty, kteří doklady ztratili, byly jim zcizeny, nebo na poslední chvíli zjistili, že jim jejich občanka už neplatí. Náhradní doklady byly v pátek vydávány do 21 hodin, dnes bude otevřeno do 13 hodin.

8.00 - Volební místnosti jsou opět otevřeny