Oba „finalisté“ se utkají už za necelých čtrnáct dnů, kde už půjde skutečné do tuhého. Miloš Zeman a Jiří Drahoš  už  také trochu naznačili, že zvolí každý jinou taktiku.

Zatímco Miloš Zeman bude spíše odpočívat a užívat si „normálního“ života, Jiří Drahoš ještě plánuje výjezdy do jednotlivých krajů České republiky. Ale necháme se v tomto smyslu překvapit.

Jak viděla volební víkend  prezidentských voleb politoložka Jiřina Pavlíková?

Jak tedy hodnotíte výsledek prvního kola těchto voleb v Moravskoslezském kraji, v nichž drtivě zvítězil Miloš Zeman a Jiří Drahoš, který zřejmě jenom výrazněji bodoval v místě svého rodiště v Jablunkově? Překvapilo vás Zemanovo vítězství, který dokonce od voličů v Ostravě získal 49,68 procent?

Budete se možná divit, ale výsledky mě nepřekvapily, vzhledem ke složení obyvatelstva a sympatiím, které tady k Miloši Zemanovi dlouhodobě trvají.

Jiří Drahoš s manželkou.
Drahošovo volební skóre v rodném Jablunkově? Jednoznačné vítězství

Také máte pocit – který zastává v poslední době část naší společnosti – že je demokracie v České republice poněkud více „křehká“?

Zdánlivě v daném čase demokracie slábne, jde však jen o krátkodobé vychýlení.

Čím si to vysvětlujete?

Možná jde v některých případech o nerespektování a svévolný výklad ústavy, ústavních zvyklostí a tradic, stav, kdy daná slova neplatí a zlovolná slova s urážkami, polopravdy i přímé lži jsou přijímány s tolerancí. Ale podle mě to nemůže mít dlouhého trvání…

Útok ženy na Miloše Zemana ve volební místnosti
Polonahá aktivistka se vrhla na Zemana. Ochranka jej odvedla, odvolil později

Co říkáte na to, že u nás v tak pokojné zemí mohlo dojít k vážnému incidentu přímo proti současné hlavě ve volební místnosti, které údajně iniciovalo jakési hnutí Femen ze zahraničí. 

O hnutí Femen nevím víc, než co se o něm (o nich?) lze dovědět z tiskových zpráv – o to ve mně žádné sympatie nebudí. Páteční akci ve volební místnosti lze vykládat dvojím způsobem, zůstává otázka „cui bono?“

Vraťme se ale ke druhému kolu prezidentské volby v našem kraji. Co od něho očekáváte?

Možná se budete divit, ale totéž co v prvním…

V druhém kole prezidentské volby vyzve Miloše Zemana Jiří Drahoš
V Moravskoslezském kraji vyhrál Zeman, druhý byl Drahoš