První tři místa obsadily Jihočeský kraj následovaný Prahou a Libereckým krajem. Právě tam jsou nejlepší podmínky pro letní radovánky u vody nebo kulturní a sportovní vyžití.

Moravskoslezský kraj vyhrál jen v počtu bazénů a koupališť (305), jinak pomyslnou poslední příčku obsadil v počtu kulturních institucí (na 100 tisíc obyvatel), počtu lůžek v ubytovacích zařízeních (na jeden tisíc obyvatel).

Příliš pozitivně nedopadlo pro náš region ani srovnání dat u nabízených sportovních aktivit (12. místo) nebo atraktivity kulturních akcí (13. místo).

Letní koupaliště Ostrava-Poruba
Ostrava - ráj koupališť. O úspěšnosti letní sezony zase rozhodne počasí

Volný čas se nejlépe tráví na jihu Čech

Užít si slunečné dny – ideálně u vody, prohlédnout si nějaký ten hrad či zámek a zasportovat si. Které regiony České republiky nabízejí nejlepší volnočasové vyžití pro turisty i „domorodce“?

Nejvíc si užijete v Jihočeském kraji, Praze a v Libereckém kraji, vyplývá z dat srovnávacího výzkum Místo pro život 2018.

Graffiti Street Jam na královéhradeckém Ulrichově náměstí.
Nejlepším Místem pro život je Královéhradecko. Stíhá ho Zlínsko a Praha

„Jihočeský kraj si v celorepublikovém srovnání vysloužil nejlepší umístění ve volnočasových aktivitách díky mixu výborných podmínek ke koupání, skvělých možností kulturního vyžití a vysoké atraktivitě pořádaných kulturních akcí a sportovních aktivit,“ říká za organizátory Místa pro život Petr Lutonský.

Bazénové království

Když se podíváme na dílčí vítěze v jednotlivých kritériích, tak kupříkladu nejvíc volně přístupných bazénů a přírodních koupališť nabízí Moravskoslezský kraj.

Když se u nich ale nebudete chtít mačkat – a přepočítáte jejich počet k počtu tamních obyvatel, panuje nejlepší situace na Zlínsku.

Tradiční prázdninové počasí? Tropy v Brně, déšť na Lysé hoře a vítr na Milešovce

Pokud lidé po koupeli zatouží navštívit nějaký ten hrad či zámek, největší výběr mají v Ústeckém kraji.

„Třeba hrad Střekov, zámek Benešov nad Ploučnicí, zřícenina hradu Házmburk a celá řada dalších tvoří možná trochu nedoceněné perly severních Čech,“ poznamenává Lutonský.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Kulturní střed Čech

Ten, kdo raději zamíří do muzeí nebo galerií, si přijde na své hlavně ve Středočeském, ale také v Jihočeském a Královéhradeckém kraji.

Ilustrační foto.
Pražané berou bezkonkurenčně nejvyšší mzdy. Vyplatí se ale v metropoli žít?

Nabídka divadel je zase nejbohatší v hlavním městě. Ostatně v celé České republice bez Prahy je zhruba stejně divadel jako v metropoli samotné.

Nejvíce sportovně aktivní jsou obyvatelé Zlínského, Jihočeského a Plzeňského kraje. Registrovaných turistů je s velkým předstihem nejvíce v Moravskoslezském kraji, naopak celkově sportu moc neholdují obyvatelé Karlovarska. (ai)