Tak jako na jiných veřejných VŠ u nás, i na Slezské univerzitě se potýkají s určitou mírou neúspěšných studentů bakalářského programu.

„Školy mimo jiné opouští spousta velmi inteligentních, talentovaných a ambiciózních mladých lidí. Ti jsou nespokojeni s tím, co škola nabízí, nebo mají pocit, že jsou nuceni učit se nesmysly,“ vysvětlil pro iRozhlas Šimon Stiburek, bývalý analytik ministerstva školství.

Vedení Slezské univerzity v Opavě proto dlouhodobě zavádí opatření ke snížení studijní neúspěšnosti v podobě tištěných skript, multimediálních opor a dalších.

FORTUNA:LIGA,  9. kolo, 22. září 2018, SFC Opava - FK Teplice
Opava má druhou výhru, v Brně porazila Teplice

„Pedagogové univerzity aktivně přistupují k poskytování jak individuálních, tak kolektivních konzultací. Pro snadnější adaptaci studentů prvních ročníků věnujeme zvýšenou pozornost spolupráci se středními školami,“ uvedl Daniel Martínek, tiskový mluvčí Slezské univerzity v Opavě.

Potvrzuje dlouhodobý trend snižujícího se počtu studentů VŠ v našem regionu. Důvodem je podle něj především letitý vývoj demografické křivky kraje. V průběhu 90. let totiž docházelo k zápornému přírůstku obyvatel, a to i kvůli migračnímu úbytku mladé generace.

Podzim, ilustrační foto.
Začíná astronomický podzim. Na úvod příštího týdne se rapidně ochladí

„Dle mého názoru dojde k zastavení trendu a postupnému zvyšování počtů studentů v maturitních ročnících zhruba za tři až čtyři roky,“ komentoval situaci Daniel Martínek.

Absolventka bakalářského studia Slezské univerzity vidí demotivaci mladých ke studiu také v tom, že se nechtějí jen učit nazpaměť.

„Vysoká škola je často hodně o teorii a málo o praxi. Navíc při denním studiu je těžší vydělávat peníze. Pro ty, kdo nemohou nebo nechtějí být podporováni rodiči, to může být rozhodující. Já se chci vzdělávat a věřím, že je to dobré pro mou budoucnost,“ řekla čtyřiadvacetiletá Natálie Kubicová z Opavy.

Pravý prvorepublikový večer na zámku v Šihleřovicích, 22. září 2018.
OBRAZEM: Na Šilheřovickém zámku se slavilo 100. výročí republiky

Na druhou stranu někteří lidé vidí studium jako zbytečnost.

„Hodně vysokoškoláků nakonec skončí v práci, kde titul vůbec nepotřebují,“ řekla třiadvacetiletá Klára Čípová z Opavy, která se rozhodla na vysokou školu nejít.

„Nenašla jsem žádný obor, který by mě opravdu nadchnul. Když si člověk sám poctivě vydělá peníze, naplní ho to a zároveň připraví na život. Lidé často chodí studovat jen proto, aby nemuseli pracovat,“ komentovala Klára Čípová.

Odstraňování následků noční vichřice, snímek ze zásahu hasičů 24. září 2018 v Ostravě.
Následky noční vichřice v kraji: spadlé stromy, tisíce odběratelů bez elektřiny

Eliška Pavlíková