Oživili tím myšlenku, kterou už na začátku minulého století nosil v hlavě Jan May, majitel lázní Skalka. Část legislativních patálií má rozhledna zdárně za sebou, stavbu podporují i zástupci samospráv v Kunčicích pod Ondřejníkem a Čeladné.

„Pokud by obce byly šikovné, tak se na rozhlednu dá navázat spousta dalších aktivit. Z hlediska turistického ruchu by to stoprocentně celou oblast zatraktivnilo," míní starosta Kunčic Tomáš Hrubiš.

Se stavbou souhlasili v anketě i místní obyvatelé, snadný úkol ale členy spolku ani vedení obcí nečekal. V době, kdy se obnovily plány na vybudování rozhledny, připravovali politici restituční zákon. Tehdejší majitel pozemku, Lesy ČR, nemohl s budoucím stavebním místem disponovat. „Museli jsme čekat, až bude rozhodnuto, komu budou lesy na Ondřejníku patřit. V nedávných dnech jsme se s vedením ostravsko-opavského biskupství v Ostravě dohodli, že s výstavbou rozhledny souhlasí," řekl Petr Andrle z Okrašlovacího spolku Rozhledna.

Parametry nové rozhledny jsou dány především její výškou. Vrchol Skalka, který sahá do nadmořské výšky 964 metrů, by se mohl stát další beskydskou tisícovkou. Rozhledna musí mít tedy minimálně 36 metrů. Náklady na výstavbu se odhadují na 3,5 milionu korun. „Počítáme i s pomocí ostatních obcí, ale také s podílem občanů," konstatoval Petr Andrle s tím, že se uvažuje například o prodeji schodů s vyznačenými jmény dárců.

Kunčičtí i čeladenští zastupitelé už schválili na akci po milionu korun. „Na posledním zastupitelstvu na konci dubna jsme tuto záležitost nezávazně projednávali a shodli jsme se, že máme zájem, aby vznikla rozhledna na Skalce," přiblížil starosta Kunčic, na jejichž katastru by měla rozhledna vzniknout.

V současnosti se řeší legislativní záležitosti, například majetkové podíly jednotlivých obcí. „Je předpoklad, že majetkově by do záležitosti byly zapojené Kunčice a Čeladná s tím, že by Kunčice měly většinový podíl. Tyto věci potřebujeme legislativně dotáhnout do konce a oficiálně to potom schválit v zastupitelstvech obce," podotkl Tomáš Hrubiš.

Výstavbu rozhledny by mohly doprovodit související projekty. „Na různých místech několika cest směrujících k vrcholu bychom rádi vhodným způsobem instalovali připomínky života a činností osobností, které k historii našeho regionu nesporně patří. Byla by to taková vlastivěda v přírodě," vylíčil plány Petr Andrle.