Dnes nám značené turistické cesty a lyžování v Jeseníkách připadají jako naprostá samozřejmost. Před sto lety se každý český i německý turista chtěl v Jeseníkách osobně setkat s živou legendou Oskarem Gutwinským, který přenesl lyžování z Alp do Jeseníků a stal se průkopníkem lyžování i turistiky. Díky němu bylo roku 1908 vybudováno první tyčové zimní značení z Ramzové přes Červenohorské sedlo na Praděd, přes Ovčárnu ke Skřítku a ze Starého Města na Králický Sněžník.

„Na svahu Králického Sněžníku stávala již zaniklá Lichtensteinova chata. Jejím symbolem se stal svérázný zubař Oskar Gutwinski. Vyměnil bílý plášť za čepičku s andělíčkem vystrkujícím zadek a vytvořil z chaty místo setkávání a přátelské nálady. O osudech této legendární osobnosti bude vyprávět vrbenský rodák Matěj Matela, odborný pracovník Vlastivědného muzea Jesenicka,“ zvou pořadatelé na dnešní akci.

Přednáška nazvaná Zubař, chatař, lyžař a nenapravitelný šprýmař Oskar Gurwinski a Králický Sněžník se koná ve čtvrtek 13. září od 17 hodin ve vrbenském středisku Střecha.

Osoblažský rodák Oskar Gutwinski od roku 1901 působil jako zubař v Šumperku. Ve svém oboru to dotáhl až na dvorního zubního lékaře jeho výsosti prince Lichtenštejna. Zamiloval si hory tak, že dokonce i v první světové válce bojoval na lyžích. Jako lékař se v zimě 1915 účastnil historicky prvních bojů vedených na lyžích, které se odehrály v Karpatech.

Gutwinski Lichtenštejnovu chatu přeměnil na horský hotel, pořádal přednášky, v novinách a časopisech publikoval články o horské přírodě, zabýval se chovem bernardýnů, zřídil meteorologickou stanici, tvořil botanické herbáře a vedl lyžařské kurzy. Gutwinski byl pověstný svým humorem. Přestože jeho mateřštinou byla němčina, předváděl českým turistům své žertíky v češtině.

Když 13. srpna 1932 Oskar Gutwinski na Sněžníku skonal na infarkt, byl po něm na památku pojmenován pramen vyvěrající nedaleko státní hranice a cesty do Kladského sedla.

Ilustrační foto
Slavný horal Gutwinski se narodil v rovinách Osoblahy
Ilustrační foto
Horal Gutwinski se narodil v rovinách Osoblahy