Asi pět kilometrů severozápadně od Vrbna pod Pradědem na skále v lesích stával kdysi středověký hrad Weissenstein. Letos se tatáž skála stala jedním z míst, kde se odehrával armádní závod Winter Survival.

Závodníci nejprve museli po laně zdolat skalní stěnu, pak se ve výšce po laně přesunout do koruny vysokého smrku, po kmeni vyšplhat vzhůru a po laně se opět dostat až na vrchol skály. Odtud se jeden z členů hlídky musel dostat na vrchol sousední skály po laně napnutém vysoko nad údolím.

„Tohle bylo dneska zatím asi to nejtěžší, bylo to fyzicky hodně namáhavé," oddechoval po splnění náročné horolezecké disciplíny jeden z členů družstva 13. dělostřeleckého pluku Jince.

Pak se vojáci na lyžích přesunuli o několik kilometrů dál, kde na ně čekal další úkol nazvaný Útěk ze zajetí. Soutěžící byli k sobě spoutaní na rukou a na nohou a takto museli zdolat trasu, při níž se třeba museli proplazit kanálem pod silnicí nebo několikrát překonat po kládách potok.

Další den zase pořadatelé nachystali letošní novinku, odminování mostu. Vedle střelby z dlouhých i krátkých zbraní vojáci také házeli nožem, sekerou a čekala na ně další novinka, střelba z luku. Po celodenním pochodu na lyžích mezi jednotlivými disciplínami pak vojáci nocovali pod širým nebem. Ale přespat dvakrát v mrazu venku v přírodě je pro mnohé účastníky to nejsnazší z celého závodu.

Letošní ročník armádního mistrovství Winter Survival opět potvrdil svou pověst nejnáročnější zimní vojenské soutěže.

Z přihlášených třinácti českých a sedmi zahraničních družstev se jich nakonec postavilo na start jen osmnáct. Na poslední chvíli odřekli kvůli nemoci Rakušané. Už po prvním dni ale řady soutěžících dál prořídly, takže v úterý v závodě pokračovalo jen třináct týmů, čtrnáctý pak už jel mimo soutěž.

„Důvody k odstoupení byly většinou zdravotní. Po noci strávené v lese odstoupilo družstvo ukrajinských výsadkářů, družstvo Slovensko I bylo po použití nouzového mobilního telefonu diskvalifikováno a pokračuje v závodě mimo soutěž," vysvětlil mluvčí závodu Pavel Pazdera.