Smutný konec Jurkovičova skvostu vháněl mnohým do očí slzy. „Je to strašné. To nejkrásnější co tady bylo, je zničené. Oopravdu smutný pohled," povzdechli si manželé Ostřanští z Frenštátu pod Radhoštěm. „Rádi jsme tady také díky Libušínu chodili na výlety," dodali.

O velkém neštěstí mluví také ředitel rožnovského skanzenu Jindřich Ondruž, pod jehož správu kulturní národní památka na Pustevnách spadá. „Prošel jsem si celé spáleniště. Nejděsivější pro mne byl pohled na jídelnu. Trámy jsou ohořelé na uhel, sgrafita a malby jsou všechny zničené," informoval smutně Valašský deník ředitel skanzenu.

Předpokládaná škoda 80 milionů korun

Všechno se nyní bude muset vytvořit nově jako vědecká kopie. „Deklarujeme, že chceme památku obnovit a deklarujeme i vyhlášení sbírky. Máme založený už také účet," dívá se budoucna Jindřich Ondruš. Sbírka bude podle něj oficiálně vyhlášena během úterý.

Ředitel skanzenu viděl na místě spáleniště kromě zasahujících hasičů také policejní psovody. Nabízí se tedy spekulace, zda nedošlo k založení požáru úmyslně. „O možném žháři nechci spekulovat. Příčina bude zřejmě známá až za několik dní a týdnů," nechtěl dělat předčasné závěry ředitel Valašského muzea v přírodě.

Hasiči dohašují rozsáhlý požár, který vážně poničil historickou budovy Libušína na Pustevnách postavenou podle architekta Dušana Jurkoviče; Pustevny, Prostřední Bečva, pondělí 3. března 2014.
Celou fotogalerii včetně viděa najdete zde: Libušín na Pustevnách zachvátily plameny, střecha se zřítila

Na místě zasahovalo přes sedm desítek dobrovolných a profesionálních hasičů z Moravskoslezského i Zlínského kraje. Jako první se k ohni dostali členové hasičského sboru města Rožnov pod Radhoštěm. „Příkaz k výjezdu jsme obdrželi přesně dvacet jedna minut po půlnoci. Když jsme dorazili, byl celý objekt v plamenech," řekl ředitel rožnovských hasičů Karel Janoušek.

Starostku Rožnova Markétu Blinkovou probudili krajští hasiči ve tři hodiny ráno. „Požádali nás o zajištění jídla a pití pro zasahující hasiče. Samozřejmě jsme se na Pustevny hned vydali. Podruhé jsem se k Libušínu vydala dopoledne a nevím, který pohled je smutnější. Zda ten na noční oheň nebo pohled na to, co požár způsobil," řekla starostka Rožnova Markéta Blinková.

Podle prvotních odhadů se škody na objektu Libušína pohybují mezi 70 až 80 miliony korun.

Stavba, společně se sousední Maměnkou byla v devadesátých letech kompletně zrekonstruována za 25 milionů korun.
Vloni na jaře byly v Libušíně vyměněny shnilé stoleté trámy za nové, protože byla narušena statika budovy. Nakláněla se a hrozilo jí zřícení.