Do terénu vyrazili i policisté v Moravskoslezském kraji, kteří se objeví na vytipovaných místech. „Budeme intenzivně kontrolovat dodržování právních předpisů souvisejících s provozem na pozemních komunikacích,“ uvedl Lukáš Kendzior z moravskoslezské policie.

„Velikonoce jsou z pohledu bezpečnosti na našich silnicích jedním z rizikových období. Lidé vyrážejí za svými příbuznými, kdy často absolvují delší vzdálenosti, na které mnohdy nejsou zvyklí. Setkáváme se také  se svátečními řidiči, kteří vyrážejí prožít velikonoční svátky se svou rodinou.

Ilustrační foto. Pochod fanoušků Baníku Ostrava na stadion, 7. dubna 2019 v Ostravě.
Policie obvinila další Baníkovce z přepadení opavských fanoušků

Vzhledem k příznivému počasí jsou na vozovkách čím dál častěji motorkáři, kteří patří k jedné z nejohroženějších skupin účastníků silničního provozu,“ uvedla Hana Rubášová z policejního prezídia.

ALKOHOL

Velkou pozornost chtějí policisté věnovat alkoholu, pro který u nás platí nulová tolerance. To by se však mohlo změnit. Politici ODS se snaží tuto hranici prolomit a navrhují, aby řidiči mohli mít půl promile. S tím ale řada odborníků nesouhlasí.

„V loňském roce při nehodách, v nichž hrál roli alkohol, zemřelo na našich silnicích 62 lidí. Byl to nejhorší výsledek od roku 2011. Studie přitom prokazují, že riziko nehody je už při 0,5 promile alkoholu zhruba dvakrát vyšší. Alkohol tedy zůstává významným rizikovým faktorem a v této situaci nepovažujeme zrušení nulové tolerance za dobrý signál řidičům,“ prohlásil vedoucího BESIPU Tomáš Neřold.

Smogová situace v Ostravě - Ilustrační foto.
Žena z Ostravy odškodné za nevydaný plán ke zlepšování ovzduší nedostane