Patříte-li k milovníkům této zábavy a jste starší šedesáti let, můžete se od 28. července do konce září zdarma zapojit do jedinečného klání Křížovkářské ligy, projektu, který nemá v Česku obdobu a který finančně podpořil Moravskoslezský kraj.

„Považuji za velmi důležité, aby lidé v důchodovém věku byli aktivní a nezůstali bez společenské interakce. Křížovkářská liga jim v tom rozhodně pomůže. Senioři luští rádi, zároveň tak pravidelně trénují paměť, což má velký význam pro duševní zdraví. Spojí tak příjemné s užitečným," míní hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. I když zdaleka ještě nemá důchodový věk, luštit bude společně se seniory, se kterými se v průběhu ligy bude také setkávat a povzbuzovat je. Hejtman je také přesvědčen o tom, že mnoha křížovkářům pomůže Křížovkářská liga zmírnit jeden z největších problémů starších lidí v současnosti: osamění.

„Jde nám nejen o zábavu a využití volného času, ale také o zvýšení zájmu seniorů o dění kolem sebe," říká autor soutěže Ivan Sekanina.

Jak se tedy prakticky zapojit? Na registračních místech, která budou pro tento účel fungovat pouze jednou týdně ve čtvrtek, vyplníte registrační formulář, klienti domovů pro seniory se mohou registrovat v domovech, kde žijí. Každý čtvrtek pak bude možné získat na daném místě jednu křížovku. Postupně jich bude celkem deset. Při převzetí první křížovky se hráč také zaregistruje a získá arch pro záznam tajenek, který bude slosovatelný. Pak už nezbývá než luštit a těšit se z možné výhry.

Projekt finančně podpořil Moravskoslezský kraj a stal se jeho hlavním partnerem, dalšími partnery jsou Marlenka International s.r.o., Deník a Spolek Počteníčko.

Registrační místa

Inzertní pracoviště Deníku: Ostrava, Frýdek-Místek, Krnov, Opava, Bruntál, Nový JičínInformační centra: Havířov, Karviná, Orlová, Hlučín, Bruntál