Zatímco v červnu a červenci napršela na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd sotva polovina běžného množství srážek, v srpnu se situace s nedostatkem deště zlepšila, přesto se úhrn srážek nedostal na dlouhodobý průměr. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu a zprávy meteorologické stanice na Lysé hoře.

Ilustrační foto.
Exploze žhavého tekutého kovu způsobila třem pracovníkům popáleniny

Průměrná teplota vzduchu činila v září 8,6 stupně Celsia, což je o sedm desetin více, než bývá obvyklé. Už od června je průměrná měsíční teplota na Lysé hoře vyšší, než kolik činí dlouhodobý průměr. Nejmarkantnější rozdíl byl v červnu, který byl pro letošek nejteplejší měsíc. Obvykle ho přitom předčí červenec i srpen.

Maximální teplota na Lysé hoře, konkrétně rovných 24 stupňů Celsia, byla naměřena v neděli 1. září večer, poprvé v sezoně naopak mrzlo 18. září, kdy rtuť teploměru poklesla na minus 0,5 stupně Celsia.

Vizualizace yogapointů.
Yogapoint na Olešné? V autokempu ho město nechce. Kraj hledá jinde

Se zvyšujícím se množstvím srážek koresponduje i naplněnost přehrad. Například přehrada Šance je aktuálně naplněna ze zhruba 85 procent zásobního objemu. Téměř plná je přehrada Olešná, nad hladinou zásobního prostoru je přehrada Morávka. Zvýšené množství vody v nádrži mohou v případě potřeby vodohospodáři využít pro převod vody do nádrže Žermanice také po ukončení opravy přiváděče ke konci roku.