Pro bezpříznakové pacienty nebo ty s lehkým průběhem jsou určeny Bílovecká nemocnice a Lázně Darkov. 

Kolonáda v Lázních Darkov. Ilustrační foto.
Lázně Darkov se do Velikonoc téměř vylidní. Zůstanou zde jen cizinci

Senioři v karanténě by byli umisťováni do Sanatoria Klimkovice. „V nemocnici v Bílovci bychom měli mít 100 lůžek. Počítáme s tím, že by tam byli pacienti se středním stupněm onemocnění. A to hlavně proto, se jedná o nemocniční zařízení," uvedl hejtman Ivo Vondrák a připomněl, že Bíloveckou nemocnici vlastní kraj. Současní pacienti z Bílovce budou přemístěni do nemocnice v Orlové. 

Ilustrační foto z nemocnice v Orlové
Pomoc ostatním nemocnicím. V Orlové rozšířili kapacitu pro pacienty LDN

Ve dvou lázeňských centrech je dohromady 750 lůžek (Darkov 300 ,Klimkovice 450). „Uvědomujeme si, že to není jen o počtu lůžek, ale i o personálu, který je potřeba k tomu mít k dispozici," uvedl hejtman Ivo Vondrák.

K rozhodnutí krizového štábu se vyjádřili i samotné lázně. „Jednání se samozřejmě nebráníme, protože si uvědomujeme, že je naší povinnosti za současné situace pomoci nejohroženější skupině obyvatel,“ řekla mluvčí Sanatorií Klimkovice Ivana Gračková. 

Závody v Bělské lese.
Během můžete pomoci ostravské nemocnici. Virtuálním závodem v Bělském lese

„Jsme ale lázeňským zařízením, které disponuje ubytováním hotelového typu, proto by bylo nutné přizpůsobit tomu strukturu přijímaných seniorů. Informace, které máme zatím k dispozici, jsou nedostatečné, abychom se mohli jednoznačně vyjádřit k tomu, kolik lůžek můžeme nabídnut. Na jednání se zástupci kraje jsme jednoznačně deklarovali ochotu pomoci. Informovali jsme zástupce kraje o našich personálních a technických možnostech,“ dodala Gračková.

V podobném duchu hovořil i mluvčí karvinských Lázná Darkov Miroslav Slaný.

„Jsme součástí krizového scénáře kraje. Pokud kraj rozhodne, že to bude tak, nebo tak, my se tomu přizpůsobíme a pokusíme se vyjít maximálně vstříc, využijeme veškeré naše kapacity, abychom pomohli situaci zvládnout. Podmínkou je ovšem dostatečný počet ochranných prostředků pro všechny naše zaměstnance," zdůraznil Slaný.

Pětadvacet hodin nepřetržité dekontaminace celého objektu ostravského Domova pro seniory Iris v Mariánských Horách měli za sebou v pátek 3.4.2020 dopoledne profesionální a dobrovolní hasiči.
PODÍVEJTE SE: Hasiči dokončili dezinfekci Irisu. V domově strávili 25 hodin!

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník