Po skále v lesích nad Vrbnem pod Pradědem šplhají tři vojáci. Mají za úkol co nejrychleji zdolat poměrně dlouhý úsek ve skalní stěně, pak překonat lanové přemostění a nakonec slanit ze čtyřicetimetrové skály. „Pojďte chlapi, to je ono, zaberte,“ povzbuzuje je rozhodčí této soutěžní disciplíny.

Je třetí soutěžní den náročného armádního závodu Winter Survival, který se koná v Jeseníkách. Vojáci mají za sebou už dvě noci strávené pod širým nebem ve volné přírodě. Zatím odpadlo jen jedno družstvo, v úterý navečer ze zdravotních důvodů odstoupilo družstvo 15. ženijního pluku Bechyně. Ale za chvíli se to má změnit…

Na cestě pod svahem se skálou se k horolezecké disciplíně připravuje jedno ze dvou policejních družstev, které soutěží spolu s vojáky.

„Je to úplně jiný typ závodu, než na jaký jsme zvyklí,“ hodnotí dosavadní průběh soutěže tři členové Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Vysvětlují, že vojáci mají jiný styl práce, jiné určení a od toho se odvíjí i odlišná příprava. Policisté třeba nenacvičují přesuny na lyžích, bivakování, přespání v lese, také lezecká příprava je jiná než u vojáků. Přesto policisté s vojáky v soutěži zdatně drží krok. Co policistům dala účast v soutěži? „Asi budeme víc otužilí,“ smějí se a vydávají se na skálu.

Za chvíli se na start této disciplíny dostaví i loňští vítězové, Zdeněk Černý, Richard Dvořák a Ondřej Pajer, tvořící družstvo 43. výsadkového praporu Chrudim. Přestože má jeden z nich natažený sval na žebrech z předchozího soutěžního úkolu, s horolezeckou disciplínou si poradí.

Pak ale následuje chvíle pro vážné rozhodnutí. „Obhajoba titulu se letos nekoná. Vypadá to, že pro zranění nedokončíme,“ hodnotí stávající situaci.

„Těšili jsme se, máme rádi lyžování, ale letos nám ty podmínky nenahrávají, chodíme pěšky a to nám nehraje do karet. Jako lyžaři bychom asi měli větší šanci,“ posuzují dosavadní závod.

Není takřka žádný sníh, a tak vojáci místo toho, aby jeli na lyžích, musí se s nimi tahat na zádech a chodit pěšky. O to náročnější je letošní ročník. Vzhledem ke zranění kamaráda tým Chrudimi závod vzdává.

Na lyže ale v závodě Winter Survival nakonec došlo, ve čtvrtek se jel paralelní slalom na sjezdovce Ski arény ve Vrbně pod Pradědem a na programu byl i orientační běh.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto
Tříkrálová sbírka: lidé ukázali štědrost
Ilustrační foto
Nabídka dětem: na lyže zdarma za vysvědčení