Logicky by se dalo předpokládat, že záchytky, kde takoví lidé střízliví, zejí prázdnotou. Situace je ale jiná. K mírnému poklesu sice došlo, rozhodně však nelze mluvit o desítkách procent. Zajímavým jevem je změna struktury „klientů“.

V pondělí před půlnocí havaroval v Karviné šestadvacetiletý řidič.
Ohlédnutí za divokou částí Velikonoc, opilci v autech, lidé bez roušek

Na ostravské záchytce, kterou provozuje Městská nemocnice Ostrava, je osm míst.

„Zaznamenali jsme mírný pokles. Stává se, že kapacity nejsou někdy zcela naplněné, občas přivezou někoho odjinud. Určitě ale nemůžeme hovořit o výrazném poklesu,“ uvedla mluvčí Městské nemocnice Ostrava Andrea Vojkovská.

Doba koronavirová s sebou přinesla zajímavý jev týkající se nocležníků. Na záchytkách končí vesměs agresoři, kteří v opilosti vyvádějí za dveřmi svých bytů a domů.

Kriminalisté ze 4. oddělení obecné kriminality v Ostravě odkryli sérií kapesních krádeží napříč Ostravou, kterých se měli dopustit hned dva muži a to v období od ledna do začátku března 2020.
VIDEO: Tak pracují kapsáři v Ostravě, objímaní lidí, krádeže v tramvajích

„Buď je přiveze policie, někdy je přivezou i lidé, kteří s tím člověkem sdílejí jednu domácnost. Zavolají a pak je přivezou,“ uvedla Vojkovská.

NÁSILÍ

Přestože by tyto události mohly naznačovat, že přibývá případů domácího násilí, podle odborníků z Bílého kruhu bezpečí i policistů se tak neděje. Jak uvedla vedoucí ostravského intervenčního centra Bílého kruhu bezpečí Lucie Paprsteinová, počty vykázání v rámci celé České republiky byly v březnu stejné jako vloni.

Ostravská galerie Plato.
Cena Jindřicha Chalupeckého se stěhuje do Ostravy

Moravskoslezská policie dokonce v rámci prvního čtvrtletí eviduje pokles domácího násilí.

„V souvislosti s domácím násilím jsme nezaznamenali v tomto období zvýšený počet protiprávního jednání, ale naopak. Za první tři měsíce roku 2020 evidujeme třiadvacet trestných činů a 143 přestupků. Ve stejném období loňského roku policisté řešili 104 trestných činů a 261 přestupků,“ uvedla Pavla Jiroušková z moravskoslezské policie.

Experti se však připravují na to, že případů domácího násilí může později přibývat.

V Ostravě funguje psychiatrické oddělení pro pacienty s koronavirem, i pro děti.
V Ostravě funguje psychiatrické oddělení pro pacienty s koronavirem, i pro děti

„Dá se předpokládat, že ve chvíli, kdy dojde k uvolnění současné situace, budou osoby ohrožené pomoc intervenčních center vyhledávat ve zvýšené míře,“ uvedla Lucie Paprsteinová z ostravského intervenčního centra Bílého kruhu bezpečí.

K TÉMATU

Přestože nyní většinu „klientů“ záchytek tvoří lidé, kteří to s pitím přehnali doma, nechybí ani typičtí pouliční pijani. Nedávno policie informovala o dvou mužích vyvádějících v Plzeňské ulici v Ostravě. Stalo se tak po vyhlášení stavu nouze a povinnosti nošení roušek. „Bez ochrany dýchacích cest popíjeli alkoholické nápoje poblíž frekventované autobusové zastávky. Svým jednáním ohrožovali všechny přítomné,“ uvedla Petra Jiroušková z moravskoslezské policie s tím, že policisté muže vyzvali k respektování mimořádných opatření. Dvojice se však začala chovat agresivně. „Policisté museli použít donucovací prostředky a oba zajistit. Při dechové zkoušce u nich naměřili pozitivní hodnoty, a to přes dvě promile alkoholu v dechu. Oba byli převezeni na záchytnou stanici k vystřízlivění,“ dodala Jiroušková.

Ani v průběhu Velikonoc nepřestali hasiči pomáhat s repatriací občanů, kteří se do vlasti složitě vracejí kvůli opatřením proti šíření nemoci COVID-19.
OBRAZEM: Hasiči rozváželi také o Velikonocích lidi, kteří se vracejí do kraje