Rodák z Bílovce, prožil velkou část života v Ostravě. Byl manželem zpěvačky Heidi Janků, s bývalou manželkou, zpěvačkou Věrou Špinarovou, má syna Adama Pavlíka.

O hudbě jsme mluvili pořád

„Je to smutné, během půl roku jsem ztratil mamku i otce. Je to pro mě velmi těžké životní období, s nímž se musím vyrovnat. S taťkou jsme se nejvíce bavili pochopitelně o muzice. Měl obrovský přehled nejenom o starších zpěvácích a skupinách, ale pozorně sledoval i současné kapely a interprety.

Obdivoval jsem jeho znalosti, vždyť takové nemají ani někteří naši hudební publicisté a teoretikové. Bude mi moc scházet,“ svěřil se Deníku včera jeho syn Adam, též hudebník, který řadu let účinkoval se svojí maminkou Věrou Špinarovou.

Tichá vzpomínka

„Opustil mě nejlepší muž mého života Ivo Pavlík. Jeho nemocné srdíčko přestalo bít v sobotu. Pokud jste ho znali a měli jste ho rádi, věnujte mu, prosím, tichou vzpomínku. Děkuji…,“ napsala mimo jiné jeho manželka, zpěvačka Heidi Janků, na svůj facebookový profil.

Ivo Pavlík se narodil v roce 1933 v Bílovci, později studoval na reálném gymnáziu v Novém Jičíně, kde v roce 1951 maturoval. Následně absolvoval pedagogickou fakultu v Brně, kde studoval hudební výchovu. Po absolutoriu vyučoval hudební nauku na školách v Pardubicích, Chrudimi a Ostravě.

Miloval mnoho žánrů

Hrál a vedl celou řadu kapel a orchestrů, účinkoval v televizi, rozhlase – u nás, ale také v zahraničí. Statistiku o všech svých koncertech si nedělal, ale mohlo už jich být - podle jeho slov - na deset tisíc.

Připomeňme jeho skupinu Majestic, s níž se stal orchestr Ivo Pavlíka, později založil kapelu Supernova, kterou po roce 1990 rozpustil a vrhl se na podnikání. Napsal hudbu pro animovaný seriál v Německu, nějaký čas žil také s Heidi Janků v Monaku.

„Mám rád všechny dobré hudební žánry. Hudba je totiž buď dobrá, nebo špatná a z každého hudebního žánru se dá čerpat. Mám moc rád klasickou hudbu. Leoš Janáček je můj favorit, ale poslechnu si třeba i dobrý folklor, který v Ostravě dělal Janek Rokyta.

Ostatní hudební žánry jsem se snažil prezentovat–swing, jazz, bigbeat nebo pop. Nicméně musím říci, že i naše klasická dechovka – písničky od Kmocha a Vejvody – mají pro mě hodnotu. Vždyť nejslavnější česká píseň je stále Škoda lásky,“ vyznal se před časem Ivo Pavlík v jednom rozhovoru pro Deník.

Odešel významný umělec, který zanechal v Ostravě hlubokou tvůrčí stopu…