„Bylo příjemné vařit v tak hezkém prostředí, ani jsem neměla trému. Chvílemi to bylo trochu dobrodružné tu se hledala naběračka, tu lis na česnek, ale všechny soutěžící jsme si poradily," říká paní Jarka.

Sama doma nejvíce vaří klasickou českou kuchyni a v poslední době si oblíbila kuchyni indickou, na kterou si ale v domácích podmínkách netroufá. Jinak má ráda hlavně sladká jídla, třeba poctivé, hodně plněné dorty s marcipánem. „Nesnáším jen dršťkovou polévku, mořské plody a některé vnitřnosti. Co se vaření týká, ráda experimentuji, recepty zkouším a sama vylepšuji," svěřuje se paní Jarka, která se nepovažuje za kuchařskou odbornici.

Jarka Bernatíková reprezentovala náš kraj zapékanou čočkou na zelenině.

Naše moravskoslezská kuchařka ale není na soutěžním poli žádným nováčkem vařila třeba v pořadech Kluci v akci, Česko na talíři a v dalších. Rodinu a přátele zve pravidelně na zahradní kotlíkový guláš nebo na halušky s brynzou.

„Pokrmy soupeřek byly zajímavé a chutné," hodnotí paní Bernatíková, která ač je již v předčasném důchodu, je stále velmi aktivní. „S dcerou společně studujeme na Ostravské univerzitě obor Sociální politika a sociální práce, letos už mi zbývá jen bakalářská práce," dodává paní Jarka, která vychovala tři děti a je babičkou čtyřměsíční vnučky Sáry.

Jarka Bernatíková reprezentovala náš kraj zapékanou čočkou na zelenině.

Recept na zapékanou čočku a všechny ostatní soutěžní recepty najdete zde: Česko vítá jaro

Nenechte si ujít 28. března Deník plný vaření

Najdete v něm všech 14 vítězných receptů, které postoupily do velkého finále.