Někdy se stane, že vás chutě převálcují a vy sníte všechno, co v tu chvíli v ledničce najdete. Pokud se to stane jednou do roka a vaše tělo takový přísun jídla většinou bez problémů zvládne. Vánoční svátky nicméně trvají delší dobu a zdravotní rizika se zvyšují.

I na poslední chvíli jde sehnat velmi pěkné a hodnotné dárky.
Tipy na dárky na poslední chvíli. Pořídit jdou rychle a zaručeně potěší

Titulní strana magazínu ZdravíZdroj: deník„Nadměrné množství tuků v podobě bramborového salátu s majonézou, smaženého kapra a chlebíčků se salátem může u některých lidí způsobit žlučníkový záchvat nebo zánět slinivky. Ryby sice jedli i naši předkové, ve středověku kapra ale rozhodně neobalovali a nesmažili v trojobalu,“ upozorňuje Jitka Jirků, nutriční terapeutka z kliniky Canadian Medical.

„Co se týká sacharidů, tedy většinou vánočního cukroví a jiných podobných dobrot, hrozí nám spíše nárůst kil, stejně jako při nadměrné konzumaci tučných jídel během svátků. Platí totiž pravidlo, že pokud jíme velké množství sacharidů a nevyužijeme je na nějakou aktivní činnost, metabolicky se v těle změní na tuky,“ dodává.

Chcete vědět víc, jak nepřibrat přes Vánoce? Celý článeka mnohem víc najdete ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků.

Zdravé hromádky
Sladké vánoční pohoštění: Nálož receptů, které potěší děti, dospělé i dietáře

Přečtete si v něm také:

- Promění koronavirus naše duše?
- Alchymie barevné typologie
- Psychologie: předsevzetí jsou věčná
- Přejídání škodí aneb názorý

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně, (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.