CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:
Čtyři spolubojovníci: Cibule, zázvor, kurkuma a med
Možná si doma na nachlazení připravujete zázvorový čaj, sirup z cibule a medu nebo nápoj z kurkumy. V boji proti nepříjemným příznakům přinášejí účinnou pomoc i úlevu. Ale co se stane, když spojíte sílu všech těchto ingrediencí?
„Kombinace cibule, zázvoru, kurkumy a medu vytváří silnou směs, která může pomoci posílit váš imunitní systém a zmírnit příznaky respiračních infekcí,“ vysvětluje web Capuccino Oracle, který je zaměřený na milovníky čaje a kávy.
Zázvorový panák s kurkumou pro imunitu:
Ingredience v tomto léčivém čaji mimo jiné usnadňují vykašlávání, mají antibakteriální účinky a tlumí bolesti v krku. Každá z těchto čtyř složek má jedinečné vlastnosti, které mohou přispět k podpoře lidského imunitního systému, snížení zánětu, ale třeba i ke zlepšení trávení.
Například zázvor se po staletí používá v tradiční medicíně k léčbě nevolnosti, zažívacích potíží a infekcí dýchacích cest. Obsahuje sloučeniny zvané gingeroly a shogaoly, které mají protizánětlivé, analgetické a antioxidační vlastnosti, díky nimž může tělo bojovat proti zánětům i proti škodlivým volným radikálům.
Také cibule je bohatá na antioxidanty a má antimikrobiální vlastnosti. Obsahuje látku zvanou allicin, díky níž se umí dobře vypořádat s viry a bakteriemi. Pomáhá také snižovat horečku.
„Zkuste přiložit marodovi na chodidla plátky cibule a navlékněte přes ně ponožky, teplota by se měla hnout směrem dolů,“ doporučuje iReceptář.
A co med? Obsahuje velké množství prospěšných látek, například draslík, který pomáhá při chřipce, snižuje horečku a usnadňuje vykašlávání hlenů.
Kurkuma, oranžový zázrak
Zvláštní kapitolou je kurkuma. Její kořeny, které mají nápadnou oranžovou barvu, se po staletí používají jako přírodní barvivo, potravinářská přísada a léčivá bylina.
Také kurkuma je silné protizánětlivé koření. V posledních letech k sobě přitáhla velkou pozornost, protože bylo prokázáno, že její aktivní složka kurkumin má širokou škálu zdravotních výhod, včetně snížení zánětu, zlepšení funkce mozku a snížení rizika srdečních chorob a rakoviny. Kurkumový čaj z čerstvého kořene nebo prášku může působit proti řadě chorob.
Četné studie ukazují, že kurkumin má potenciál jako lék proti rakovině, protože může zpomalit růst rakovinných buněk a předcházet rozvoji rakoviny, zejména v trávicím systému.
„Jednou z nejoblíbenějších aplikací kurkumového čaje je léčba bolesti při artritidě. Kurkumin má silné protizánětlivé vlastnosti. Jedna studie ukazuje, že může být účinný při léčbě bolesti při osteoartróze,“ píše web WebMD, který přináší noviny ze zdravotnictví.
Prospívá i srdci, protože kurkumin může pomoci snížit hladinu takzvaného špatného cholesterolu. „Užívání kurkuminu před a po bypassu koronární tepny může pomoci snížit riziko srdečního infarktu,“ upozorňuje WebMD.
Nahrává se anketa ...
A to ještě není všechno. Kurkumin v kurkumovém čaji může zpomalit nebo zabránit změnám v mozku souvisejícím s neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba. „Má také potenciál pomoci při léčbě deprese,“ uvádí WebMD.
Lidé, kteří užívají léky na vysoký krevní tlak, na cukrovku či na ředění krve, nebo mají nemocná játra či žlučník, by se však o pravidelném pití kurkumového čaje měli poradit se svým lékařem.
Jak připravit čaj ze zázvoru, kurkumy, cibule a medu
Příprava léčivého čaje ze zázvoru, kurkumy, cibule a medu není nijak složitá. V případě kurkumy můžete použít kořen nebo prášek.
Do čaje z kurkumy je dobré přidat trochu černého mletého pepře. „Přidání černého pepře pomáhá vašemu tělu absorbovat kurkumu mnohem efektivněji a zvyšuje její potenciální zdravotní přínosy,“ uvádí web EatingWell, který se věnuje zdravému stravování.
„Jednoduše nakrájejte cibuli, oloupejte a nastrouhejte kousek zázvoru a stejné množství kořene kurkumy, případně kávovou lžičku prášku z kurkumy,“ radí Capuccino Oracle.
Ingredience několik minut povařte v litru vody, směs přeceďte a přidejte med podle chuti.
Pokud chcete chuť čaje zvýraznit, můžete do něj přidat citronovou šťávu. Citron nápoji dodá osvěžující nádech i pikantní příchuť a příjemně tak doplní zemitou chuť cibule, zázvoru, kurkumy a medu.
Jak si připravit léčivý sirup
Z těchto čtyř zázračných ingrediencí lze připravit také léčivý sirup. Dá se užívat po lžičkách nebo přidávat do čaje.
„Přiveďte k varu litr vody. Přidejte do něj nastrouhaný kousek kořene zázvoru, dvě kávové lžičky kurkumy a 400 gramů nakrájené cibule. Směs vařte na mírném plameni zhruba deset minut,“ doporučuje iReceptář.
Nastouhaný kořen kurkumy:
Směs nechte vychladnout a přidejte med. Sirup uchovávejte v lednici. Užívá se po jedné kávové lžičce vždy ráno, v poledne a večer. Pokud chcete, můžete sirup dávat do horké vody a připravit si z něj léčivý nápoj, nebo jej používat k ochucení vlastních čajů.
Čaj ze zázvoru, kurkumy, cibule a medu
- poskytuje úlevu od kašle, bolesti v krku a dalších příznaků nachlazení a chřipky
- posiluje imunitní systém a snižuje záněty v těle
- obsahuje antioxidanty, které chrání před chronickými nemocemi
- med v čaji působí jako přírodní tlumič kašle.