Trošku v rozporu s tím, kam směřují tradiční výrobci automobilů, jsou leckdy požadavky tuzemských řidičů. Známý je negativní postoj tuzemské motoristické veřejnosti k elektromobilům, ale tentokrát jde o převodovky. Například Mercedes-Benz nedávno oznámil, že souběžně s ukončením produkce malých aut připravuje také zrušení nabídky manuálních převodovek.

Je to samozřejmě logický trend, protože v elektromobilech už žádná manuální převodovka k dispozici není.

U nás je ale manuální převodovka tradičním fenoménem, který si získal pevnou pozici mezi českými řidiči. V žádném případě by se jí nechtěla vzdát téměř polovina respondentů. Plných 16 % si navíc myslí, že automatická převodovka je jenom pro ženy. Vyplývá to z průzkumu, který realizovala společnost Anytime společně s agenturou STEM/MARK. 

Brzdy jsou stále nejdůležitějším bezpečnostním prvkem vozu
Jak se chovat k brzdám? A proč pískají? Odpovědi od expertů Bremba a Škody

„Abychom lépe poznali zvyklosti lidí, ptali jsme se jich na názory na manuální a automatickou převodovku. Z průzkumu nám vyšlo, že 43 % respondentů je zvyklých na manuální převodovku tak, že by ji neměnili v žádném případě. Naopak jízdu bez automatu si nedovede představit 18 % oslovených,“ říká Milan Beutl, ředitel společnosti Anytime.

Je úsporná?

Lidé mají navíc o automatických převodovkách, kterých existuje řada druhů, často více či méně zkreslené představy. Třeba 58 % respondentů je toho názoru, že automatická převodovka je výhodná z hlediska úsporného provozu, a to zejména ve městě.

Využívání parkovacích asistentů zabraňuje zbytečným škodám na karosérii vašeho i cizího auta
Parkování usnadní elektroničtí pomocníci. Jací jsou a kolik se za ně platí?

Přesně 24 % oslovených v průzkumu je toho názoru, že je vhodná jen pro začátečníky a 16 %, že je pouze pro ženy. Ale naopak - s posledním tvrzením, že by byla automatická převodovka vhodná pouze pro ženy, nesouhlasí celých 75 % oslovených.

Průzkum realizovala společnost Anytime společně s agenturou STEM/MARK mezi obyvateli Prahy na vzorku 1018 respondentů.