Perné chvíle zažila v pondělí 17. července dopoledne v Novém Jičíně úřednice na sociálním odboru. Čtyřiadvacetiletý muž se domáhal vyplacení dávky 400 korun, na kterou však nárok neměl. To ho pořádně rozčílilo, až to odnesla kancelářská technika.

„Když mu zaměstnankyně úřadu opakovaně sdělila, že na vyplacení této částky nemá nárok, nespokojený klient v její kanceláři začal kopat do tiskárny, kterou poškodil do té míry, že přestala fungovat,“ uvedla Darina Knižátková, mluvčí okresní policie.

Vystrašená žena proto použila tísňové tlačítko, které zalarmovalo nedaleké strážníky a ti dotyčného zadrželi a předali kolegům z Policie ČR.

„Muž se svým jednáním dopustil trestného činu poškození cizí věci, za který mu hrozí až jeden rok za mřížemi,“ poznamenala mluvčí s tím, že předběžná škoda na tiskárně je 6 tisíc korun, ale v případě, že nepůjde opravit, může dosáhnout částky až 50 tisíc.

Kopy a chvaty sice na úřednickou půdu nepatří, ale v tomto případě mohou stát za výbušností mladíka zdravotní problémy. K incidentu došlo při výkonu veřejného opatrovnictví, kdy obec, potažmo stát, vykonává funkci opatrovníka a rozhoduje ve věcech, kde občan není schopen za sebe právně jednat. Například v otázkách finančních, při uzavírání smluv a podobně.

„Jedná se o klienty se závažnými diagnózami, mnohdy kombinovanými s agresivním chováním. V tomto případě šlo o nového klienta, který byl propuštěn z psychiatrické nemocnice,“ sdělila Deníku mluvčí novojičínské radnice Marie Machková a zároveň dodala:

„Společnost se mnohdy od těchto lidí distancuje a poukazuje na ně, jako na obtěžující. Město v roli veřejného opatrovníka chrání jeho zájmy, právně za něj jedná. Nicméně mohou nastat situace, kdy přání klienta opatrovance nejde vyhodnotit jako reálné, nebo si klient neuvědomuje dopady svého požadavku.“

DESÍTKY PŘÍPADŮ ROČNĚ

Slovní a fyzické napadání, včetně ničení vybavení kanceláří, nepatří na městských úřadech k ojedinělým případům, Nový Jičín nevyjímaje. „Z tohoto pohledu jsou nejrizikovějšími kromě sociálního odboru také odbor bytový a oddělení správních deliktů na odboru správních činností. V součtu jde o desítky případů ročně,“ potvrdila mluvčí Nového Jičína.

Proto zejména pracovníci sociálního odboru absolvují různá školení vedená psychology a psychiatry a k dispozici jsou jim i kurzy sebeobrany organizované městskou policií. Když už se však cítí úředníci v nebezpečí, mají k dispozici tísňové tlačítko, kterým si mohou přivolat pomoc.

Ostatně tak tomu bylo i při pondělním incidentu.

„Tlačítka jsou ve většině kanceláří a zejména na pracovištích, kde dochází ke každodennímu kontaktu s klienty a kde je riziko agresivního jednání nejvyšší sociální odbor, bytový, správních činností, finanční, odbor dopravy a další,“ dodala na závěr Marie Machková.