Ne každá pěstitelská práce dokáže být oceněna. Ba co víc, jen výjimečně skončí zahradničení usilovným policejním pátráním.

Anonymní hlas na linku 158 před pár dny oznámil, že v jedné ze zahrádkářských kolonií v Novém Jičíně má snad docházet k pěstování konopí. Do lokality proto vyrazila policejní hlídka, aby informaci prověřila.

„Na daném místě provedli šetření, během kterého skutečně nalezli přes čtyřicet kusů těchto rostlin, které se pěstují za účelem získávání jejich květenství, jejichž usušením vzniká droga známá jako marihuana. Nalezené rostliny, nejspíš vysazené na jaře letošního roku, dosahovaly do výšky až dvou metrů,“ sdělila k netradičnímu nálezu Darina Knižátková, okresní policejní mluvčí.

Kdo za pěstitelským úspěchem, který však porušuje zákon, stojí, ale strážci zákona nevědí. Nicméně v jeho hledání pokračují.

„Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku a po dosud neznámém pachateli, který konopí v zahrádkářské kolonii vysadil, usilovně pátrají,“ ubezpečila policejní mluvčí.

Před nedávnem došlo v Novém Jičíně ke kurióznějšímu případu týkající ho se rostlin marihuany. Až pět let za mřížemi hrozí třiadvacetiletému mladíkovi, který v pronajatém bytě na sídlišti pěstoval na parapetu v květináčích několik rostlin.

Odhalili ho však novojičínští policisté z kriminální policie, a ti ve věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve stádiu pokusu.

„Od počátku měsíce dubna letošního roku pěstoval v květináčích za oknem šest rostlin konopí,“ informovala novojičínská policejní mluvčí Darina Knižátková a pokračovala: „Podle zjištěných skutečností měl v úmyslu tyto rostliny sklidit, usušit a dále zpracovat na cílovou drogu marihuanu. Tuto omamnou a psychotropní látku chtěl následně užít pro svou potřebu a pro výrobu konopných mastí.“

I když mladík nepěstoval konopí ve velkém, za jeho nedovolené „zahradničení“ mu nyní hrozí až pětileté vězení.

Za celý loňský rok Obvodní oddělení Nový Jičín Policie ČR vyšetřovalo 42 případů souvisejících s drogami, ať už jejich výrobou, držením nebo distribucí. Tři čtvrtiny z nich se podařilo objasnit.