Policisté vyrazili do akce před 17. hodinou.

"Dnes odpoledne byl zaslán do médií anonymní e-mail, který oznámil uložení nástražného výbušného systému v několika vlacích společnosti RegioJet," uvedl pro ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Prohlídky vlaků prováděli policisté z obvodních oddělení, krajské pořádkové jednotky a pyrotechnici. Konaly se například v Ostravě nebo Havířově, ale i v dalších částech republiky.

"Ano, máme mimořádné opatření ve spolupráci s policií. Personál našich souprav byl informován a probíhá standardní prohlídka vlaků. Policie nás ujistila, že bude postupovat maximálně efektivně tak, aby dopady na cestující byly co nejmenší a nevzniklo výrazné zpoždění spojů. Bezpečnost je pro nás vždy prioritou. V minulosti se nicméně ukázalo, že se nejedná o bezpečnostní riziko, ale de facto trestnou činnost vydírání, s kterou si policie dokázala poradit a pachatele velmi rychle dopadnout. V návaznosti na kroky policie se postaráme o to, aby se cestující dostali do svých cílových destinací s co nejmenšími komplikacemi," řekl Deník mluvčí Regiojetu Aleš Ondrůj. 

Čtěte také: Anonym ohlásil bombu na hlavním nádraží, policie prověřila všechna v zemi

V ostravském Svinově zahájili pyrotechnici prohlídku soupravy zhruba o půl šesté. Cestující museli opustit nejen vlak ale i nástupiště. 

Po prohlídkách, při kterých nebylo nic podezřelého nalezeno, se vlaky postupně rozjížděly. Zpoždění dosahovalo až 180 minut. 

Jak Ondrůj potvrdil ve 20 hodin, policejní šetření v té době probíhalo již jen ve dvou soupravách, v případě ostatních spojů již byla s negativním výsledkem ukončena a tyto vlaky pokračují v jízdě.

"Věříme, že v nejbližší době se ihned poté, jak policie dokončí svou práci, rozjedou také zbývající spoje. Personál a zákaznický servis začnou okamžitě s poskytováním asistence a servisu cestujícím - i s ohledem na to, aby cestujícím, kteří museli vyčkávat během prohlídky vlaku venku, se zahřáli horkými tekutinami. Současně budeme cestujícím poskytovat asistenci při zajištění spojů do jejich koncových destinací s ohledem na zpoždění vlaků. Zpožděním budou bohužel ovlivněny i spoje s večerním odjezdem z Prahy v 19.44 (RJ1019 Praha - Návsí) a 21:44 (RJ1021 Praha - Košice), které pojedou zpožděny z důvodu pozdního příjezdu souprav z předchozího spoje. Cestujícím se omlouváme za veškeré komplikace, způsobené nepříjemnosti nás velmi mrzí," sdělil. 

Před 21. hodinou byla policejní akce ukončena, policisté ale dále pátrají po autorovi oznámení. 

Bezpečnostní akce na nádraží v Havířově. Zdroj: Čtenářský snímek

Bezpečnostní akce na nádraží v Havířově. Čtenářský snímek

Čtěte také: 
Za tabákové kšefty hrozí Polákům až deset let vězení
Proces s exradními: deset minut a dost!