Ta se rozhodla prostřednictvím internetového serveru zakoupit zemědělskou techniku. Přesněji šlo o traktor značky Fendt, za který chtěl prodejce pět tisíc eur. Do dnešního dne nemá mladá žena ani vytoužený traktor, ani peníze. „Scénář prodeje je stejný jako v mnoha jiných případech, které vyšetřujeme. Výhodná cenová nabídka, požadavek na zaslání zálohy či přímo uhrazení celé částky na bankovní účet většinou v cizí zemi, následná krátká emailová komunikace ubezpečující kupujícího, že je vše v pořádku, že zboží bude dodáno," informuje novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

Poté přichází čas výmluv. Vinu za včasné nedodání zboží svádí například na přepravní společnost nebo na jiné neočekávané komplikace a požadují zaslat další finanční obnos ke zdárnému dodání zboží. I v této fázi „obchodu" se najdou tací, kteří neztratí důvěru a ochotně peníze pošlou i podruhé. „Po pár týdnech prodejce přestává komunikovat, internetové stránky či mobilní telefony jsou již nefunkční a kupující si uvědomí, že naletěl podvodníkovi," sdělil dále Gřes a na závěr dodal: „Lehkovážnost a naivita poškozených lidí je opravdu zarážející."

Podobných případů je více

Tento případ přichází téměř přesně na den dva roky poté, co Novojičínský deník informoval o několika obdobných internetových podvodech. Pochybní prodejci osobních vozidel zneužili jména irské přepravní společnosti Crosbie Transcar Ltd. z Corku a založili si webové stránky s téměř identickou doménou. „Pachatel zduplikoval internetové stránky a zřejmě poškodil pravou firmu," řekl tehdy policejní mluvčí. I v tomto případě byly nabízené automobily za velmi lukrativní cenu, na což doplatili finančně minimálně tři lidé.