Cizinec navíc dostal peněžitý trest ve výši půl milionu korun. Verdikt, který vynesl Krajský soud v Ostravě, není pravomocný, obžalovaný se proti němu na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření.
Tragédie se stala v lednu 2015. Muž si měl na explozi najmout dva krajany s bohatou vojenskou minulostí. Ti v suterénu umístili propanbutanové láhve a vojenskou trhavinu s rozbuškami a zápalnicemi. K iniciaci však došlo dříve, než stačili utéct. Oba na místě zemřeli.

MRTVOLY

Mrtvé Chorvaty objevili policisté až o pět měsíců později. Sutiny sice již v lednu krátce po explozi prošel pes vycvičený na vyhledávání zavalených osob, nic ale tehdy nenašel.

Těla se podařilo nalézt až v květnu při důkladnějším prohlídce. Nová akce se rozjela v době, kdy policisté na parkovišti nedaleko místa lednové exploze zkontrolovali opuštěný chorvatský vůz. Uvnitř se nacházela trhavina. Při dalším vyšetřování vyšlo najevo, že Chorvaté, kteří ve voze cestovali, jsou již několik měsíců pohřešováni. Také se ukázalo, že s jedním z nich majitel domu nedlouho před výbuchem telefonoval.

DŮKAZY

Podle soudu sice neexistují přímé důkazy, řetězec nepřímých důkazů však jasně ukazuje, že šlo o pojistný podvod, na kterém se cizinec podílel.

Chorvat vinu odmítl. „Já sám se cítím poškozený. Já s tím nemám absolutně nic společného. Státní zástupce konstruoval celou věc na nepravdě – na věcech, které nemůže prokázat,” řekl muž, který v České republice žije od devadesátých let minulého století. Od svého příchodu podniká na Novojičínsku. Vilu z první republiky, kde došlo k neštěstí, koupil v roce 1992 za 3,5 milionu korun. Postupně do ní investoval přes dvacet milionů korun. Nějaký čas před výbuchem ji pojistil na vysokou částku.

V době exploze se nacházel nedaleko domu. Později pojal podezření, že na něj někdo z Chorvatska mohl spáchat atentát. Po konzultaci s chorvatskou policií ale dospěl k závěru, že se o atentát nejednalo.

Cizinec by si měl trest odpykat ve věznici s ostrahou. Konečné slovo ale bude mít Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se odvolal.