V tomto domě došlo vloni v březnu k rodinné tragédii.

Soud celý případ označil za velké rodinné neštěstí, na kterém má podíl i samotná oběť. „Je zde v uvozovkách i jisté zavinění na straně poškozené," prohlásil předseda senátu Martin Kaňok, který však zdůraznil, že to nic nemění na právní kvalifikaci.

Alkohol, počítač

„V nadměrné míře požívala alkohol. Několikrát za týden byla opilá. Domů ji přivážela kamarádka, někdy pro ni jezdil i pan obžalovaný," uvedl soudce. Žena se několik let nestarala o domácnost a veškerý volný čas trávila u počítače.

„Seděla u něj do půlnoci, někdy i do časných ranních hodin. Hrála hry, i placené, dopisovala si s muži," dodal soudce, podle kterého žena bez vědomí manžela nadělala dluhy.

Mohlo jít až o tři čtvrtě milionu korun.

„Snažila se to před obžalovaným zatajit. Řekla, že jsou to dluhy její kamarádky, za které jen ručila," prohlásil předseda senátu.

Číž, kterému kvůli manželčiným dluhům přišel exekuční výměr na plat, dobře věděl, že se mu situace vymyká kontrole. Přesto se snažil rodinu zachránit.

„Cítil, že se mu manželka odcizuje. Chtěl s tím ale něco dělat. Brával ji na večeře, když přišel domů, masíroval jí nohy, staral se o domácnost. V podstatě vše leželo na jeho bedrech," doplnil soudce a dodal: „S odstupem času je zřejmě, že obžalovaný měl vše řešit jinak. Například návrhem na rozvod," uvedl soudce.

Konflikty

Žena také mívala časté konflikty s dcerou. Kvůli ní se mezi manželi strhla hádka i osudného dne kolem půlnoci, kdy se chystali spát.

Manželka Čížovi začala vyčítat různé věci, mimo jiné mu řekla, že odjede do Čech k příteli, s nímž se seznámila přes internet. Také mu oznámila, že kvůli jejím dluhům přijde o dům. V té době měla v sobě nejméně 1,7 promile alkoholu.

„To vše vedlo k afektové reakci, kdy pan obžalovaný svou ženu napadl," řekl soudce.

Vztek

„Zatmělo se mi před očima. Praštil jsem ji. Nevím, jestli to bylo pěstí nebo otevřenou dlaní. Ani nevím, zda šlo o jednu či více ran. Pak jsem ji začal škrtit," dodal Číž.

Když si uvědomil, co udělal, odvlékl ženu z jejich rodinného domu na sousední opuštěný pozemek. Pak ji hodil do žumpy.

„Nemělo k tomu dojít," řekl u soudu Číž.

Mohl dostat méně

Čížovi hrozilo deset až osmnáct let vězení. Soud mu vzhledem k dosavadní bezúhonnosti a dobré pověsti vyměřil dvanáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Číž zřejmě mohl odejít i s nižším trestem. Výrazně mu však přitížilo, že se rozhodl zakrýt stopy. Tělo hodil do jímky a policii poté nahlásil manželčino zmizení.

„Kdyby hned zvedl telefon a zavolal policii, nebo druhý den vše oznámil, asi bychom na celý případ nahlíželi jinak," vysvětlil soudce.

Pozdní přiznání

Ani Čížovo doznání nemohl brát soud jako polehčující okolnost. Číž totiž po svém březnovém zadržení i během rozhodování o vazbě odmítl vypovídat. Přiznal se až po více než šesti měsících, kdy se vyšetřování chýlilo k závěru.

„Přiznal se až pod tíhou celého kompletu důkazů," uvedl předseda senátu.

Rozsudek zatím není pravomocný. Číž si ponechal lhůtu k vyjádření, státní zástupce verdikt na místě přijal.

Pokud se Číž odvolá, bude mít konečné slovo Vrchní soud v Olomouci.

Ten již ale v rámci případného odvolacího řízení nemůže Čížovi uložit přísnější trest.