„Využívá různých jmen a označuje se jako exekuční inspektor. Dlužníkům zasílá informaci o tom, že je osobně navštíví, a současně jim doručuje složenky. Jedná se o nebezpečné jednání. Adresáti jeho sdělení jsou zmateni a dotazují se Exekutorské komory na totožnost vymáhače. Komora podává trestní oznámení," upřesnila mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Podle ní se na komoru obrátilo už několik lidí. Z výzev, které falešný exekutor zasílá dlužníkům, je zřejmé, že mění svá příjmení. „Objevila se jména Sergei Stanislav Petrov či Sergei Stanislav Truksa," upřesnila mluvčí exekutorské komory s tím, že tohoto podvodu se dopouští napříč celou republikou. „Poškozených mohou být desítky, možná i stovky. Informace máme například od konkrétních osob z Ústí nad Labem či Brna. Ze severní Moravy a Slezska jsme zatím zaznamenali jen několik telefonátů, žádné konkrétní informace o působení falešného inspektora ale z tohoto kraje zatím nemáme," dodala Petra Báčová.

Falešný exekutor ve výzvách oznamuje, že společnost Beck Czech s. r. o. postoupila svoji pohledávku za dlužníkem exekuční kanceláři, která zahájí důsledné exekuční řízení a výrazně zvýší celkové zadlužení. „Tímto jednáním se zástupce ,Exekuční kanceláře´ snaží vzbudit dojem, že je vůči adresátovi vedena skutečná exekuce. Zmíněný inspektor však není soudním exekutorem ani jeho zaměstnancem. Proto chceme veřejnost před tímto podvodníkem varovat. Jinak totiž hrozí, že dlužníci zaplatí částku falešnému exekutorovi," dodala mluvčí Exekutorské komory ČR.