"Opravdu pouze několik málo vteřin stačí zlodějům k tomu, aby odcizili uzamčené kolo ze stojanu. Jen v Kopřivnici vyšetřují policisté od začátku letošního roku více jak 50 případů krádeží jízdních kol. A to jak ze sklepů obytných domů, tak i z volného prostranství," uvedl mluvčí novojičínských policistů Petr Gřes s tím, že u jednoho z nich zaznamenaly kamerové systémy jak pohyb, tak chování muže před i při samotné krádeži.

Jednalo se o případ z letošního léta.

"K samotné krádeži došlo v červenci v Kopřivnici na ul. Husova před areálem firmy, z přístřešku určenému k odkládání kol. Firma z důvodu ochrany tento prostor opatřila také kamerovým dohlížecím systémem, ani to však zloděje neodradilo. Za použití pákových nůžek přestřihl zámek jízdního kola a z místa na kole zn. Merida stříbrné barvy odjel. Majiteli tehdy vznikla škoda ve výši 10 tisíc korun," popsal krádež Petr Gřes.

Muž měl podle jeho slov tehdy na sobě tmavou kšiltovou čepici, modrou bundu s bílými pruhy na rukávech a tmavé kalhoty. Podobný popis byl zaznamenán také na jiných místech krádeží.

"Policisté po odcizených jízdních kolech průběžně pátrají, kontrolou bazarů a zastaváren, inzertních internetových serverů, ale také samotnou kontrolou výrobních čísel či markantů přímo na ulici. V posledním období bylo chyceno několik zlodějů specializujících se na tyto krádeže. Většinou se jednalo o lidi bydlící v jiných městech, než v těch kde ke krádežím došlo," doplnil policejní mluvčí.

Mnohdy pachatelé provedou sérii odcizení, jízdní kola naloží do nedaleko zaparkovaného automobilu a následně je prodávají v jiných městech náhodným zájemcům nebo je dodávají do bazarů a zastaváren.

"A tak není vyjímkou, že při samotných kontrolách těchto prodejen nacházíme odcizená jízdní kola mnohdy z jiných částí republiky," dodal závěrem.