Za falešné ceny nabízel podezřelý pětačtyřicetiletý podnikatel z Kopřivnice ponorná čerpadla a biolampy. Kupující, kteří výhodné cenové nabídce uvěřili, si zboží objednali, poštovní dobírkou však dostali jiné. To bylo sice funkční, ale za úplně jinou cenu. Neodpovídalo ani nabízenému druhu a kvalitě, jak lákal prodejní inzerát.

„Mnozí z kupujících kontaktovali prodejce a žádali výměnu či vrácení peněz, ale nedočkali se. Když prodejce nemohli kontaktovat, více pak věc neřešili. Část z nich však podala na policii oznámení s podezřením ze spáchání podvodu," popsal situaci novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. Oznámení o pravděpodobném podvodu postupně začala policii přicházet z celé republiky.

„Postoupením jednotlivých případů ze Semil na základě místní příslušnosti začalo oddělení hospodářské kriminality v Novém Jičíně případ řešit," sdělil dále mluvčí Gřes. Podezřelý muž je v současné době obviněn ze spáchání přečinu neoprávněného podnikání a zločinu podvodu se škodou téměř sedm set tisíc korun.

Podvodník vydělával na prodeji ponorných čerpadel a biolamp. Čerpadla, která se v daném období běžně prodávala za sedm tisíc korun, on nabízel za 1800 korun. Přitom dodávaná čerpadla měla hodnotu kolem 750 korun. Za dva tisíce korun pak prodával biolampy, které měly třísetkorunovou hodnotu.

Ze shromážděných důkazů je zřejmé, že podváděl vědomě.

„Zboží prodával v jiné kvalitě s jasným úmyslem lidi podvést," řekl policejní mluvčí Gřes. Podezřelý ovšem na svou obhajobu uvedl, že nikoho podvést nechtěl a že se jedná o pouhé nedorozumění, jak z jeho strany, tak ze strany kupujících. Získané peníze použil pro svou potřebu. V případě uznání viny muži hrozí až osm let vězení.

Aneta Přadková