Poslední dva případy jen potvrzují aktuální policejní statistiky, které informují o tom, že podvodů na internetu přibývá. Mnozí uživatelé navíc podvodníkům jejich nekalé úmysly velice ulehčují.

Před pár dny se na Obvodní oddělení Policie ČR v Novém Jičíně obrátil sedmnáctiletý mladík, jenž si prostřednictvím počítače objednal mobilní telefon. „Neznámý pachatel měl nabídnout 17letému mladíkovi na internetovém portálu ke koupi mobilní telefon na dobírku v hodnotě téměř osm tisíc korun. Mladík dle dohody zásilku převzal a zaplatil," informovala krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská. Když však kupující balík natěšeně rozbalil, přišel nemilý šok. „Když balíček otevřel, zjistil, že se v něm nachází bezcenný oděvní doplněk," uvedla Štětínská s tím, že policie případ šetří jako podvod.

Druhý případ by mohl při preventivní práci policistů ilustrovat, jak přesně se nechovat na internetové síti. Mladá dívka z Frenštátu pod Radhoštěm svou lehkomyslností přišla o tučný finanční obnos. Úplně cizímu člověku sdělila veškeré osobní bankovní údaje a neznámý pachatel ji tak snadnou cestou okradl o 20 tisíc korun. Jak přesně ke krádeži došlo, popsala Soňa Štětínská: „Stalo se tak poté, co pod záminkou půjčení pár korun na internetovém portále otevřela odkaz a vyplnila údaje s heslem. Následně osobě odeslala potvrzovací kód k dané transakci. Policisté věc prověřují pro podezření z přečinu krádeže."

Podobné případy nejsou v dnešní době ničím výjimečným, přestože policie s železnou pravidelností na veřejnost apeluje: „Policisté opětovně upozorňují na obezřetnost při obdobných transakcích ve virtuálním prostředí internetu. Zde si lidé mohou vytvářet falešnou identitu, a vystupují tedy naprosto anonymně. Je tady reálné riziko podvedení či zneužití osobních dat," zdůrazňuje Štětínská.

Poslední události jen ilustrují „trend" v poli kriminality. „Za nejvýznamnější považuji 23 trestných činů podvodu oproti devíti spáchaným v roce 2013. Jedná se o podvody, které nemají charakter hospodářské kriminality. Mezi tyto trestné činy se řadí i podvody spáchané na internetu," sdělil Tomáš Dohnal z novojičínské policie.