Včelaři nemají ani chvilku klidu. Loni jejich chovy napadal ve velkém včelí mor a chovatelé zažívali obrovské ztráty. V letošním roce už je situace o něco příznivější, což nastiňuje i jarní zpráva ze Základní organizace Českého svazu včelařů Kopřivnice: „Už se pro tuto chvíli včelaři našeho spolku nemusí obávat, že budou ještě větší úbytky včelstev. V zimním období v našich včelstvech nebyla indikována nákaza moru včelího plodu." Nástrahy přírody se tak potlačit podařilo, nástrahy lidské už nikoliv.

Vyprávět by o tom mohl včelař z Příbora, který před pár dny přišel řáděním zloděje o dva medomety (zařízení pro stáčení medu). Měl je uložené pod zámkem ve sklepě v jednom z panelových domů. „Doposud neznámý pachatel mu je měl odcizit v období konce měsíce května. Odcizením tohoto zařízení mu vznikla škoda přesahující dvacet tisíc korun," sdělil novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

Ten přiznává, že v souvislosti se včelařstvím v minulosti policie v okrese vyšetřovala řadu případů. „Pachatelé odcizili na různých místech zařízení k výrobě medu, ale také několik úlů. Žádného ze zlodějů se však nepodařilo zjistit," uvádí Gřes. Nepřekvapí, že zloději se nejčastěji zaměřují na úly ležící na samotě. O kompletní čtyři úly i se včelami přišel třeba chovatel v Trojanovicích, už dříve jeho kolegové v Sedlnicích, Bernarticích nad Odrou nebo v sousedním Jeseníku nad Odrou. O tisíce včel přišel loni i včelař z Mankovic, kde zloděj z uzamčeného třešňového sadu ukradl deset úlů a škoda přesáhla šedesát tisíc korun. ů „Ve všech případech zmizely kompletní úly se včelami. Poškození vyčíslili vzniklou škodu na téměř padesát tisíc korun, a to se nevyjadřovali k nesčetnému množství práce a času, který chovu a budování věnovali," doplnil policejní mluvčí.

Obrovské problémy letos zažívají milovníci přírody a medu na jižní Moravě, kde kriminalisté v současné době vyšetřují sérii krádeží kompletních včelstev a celkové škody se přehouply přes půl milionu korun.