„Navedla mě tady navigace. Dostal jsem pokutu dva tisíce,“ přiznal řidič kamionu Scania ve středu dopoledne, nedaleko čerpací stanice Benzina v Novém Jičíně. Nebyl zdaleka sám. Červený terč v ruce policisty naváděl k zastavení řidiče kamionů každou chvíli. „Jedna z častých výmluv je navigace. Což samozřejmě musím popřít, vzhledem k tomu, že řidiči kamionů používají satelitní navigaci, která je s dostatečným předstihem informuje o omezení jízdy ve zvoleném úseku, tudíž by jim sama měla vybrat jinou trasu,“ řekl Deníku Jiří Zlý, šéf dopravní policie Moravskoslezského kraje.

I přesto, že zákaz platí již od 22. prosince, těžké kamiony na zúžené silnici I/48 jsou zde na denním pořádku. V inkriminovaném úseku od Libhoště po Příbor se tak stávají nehody, kvůli kterým se doprava na frekventované silnice musí uzavřít.

„Minimálně v posledních dvou týdnech jsou kontroly razantnější. Například dnes je na třech stanovištích nasazeno 10 dopravních policistů, kteří intenzivně kontrolují prakticky všechna nákladní vozidla,“ sdělil při středečních kontrolách Jiří Zlý. Řidiči se s policisty do konfliktů nedostávají, ale vymlouvat se zkoušejí. Pod šéfa dopravky mohou zvolit dopravci cestu ve směru do Olomouce po D1, až po křížení se Studénkou a napojení se na silnici I/48. Jedním z důvodů porušování zákazu je snaha vyhnout se placenému úseku dálnice. Při kontrolách posílené policejní hlídky pokutují nejen české řidiče, ale také ze zahraničí. Často se jedná o Poláky, Ukrajince, Maďary nebo Moldávce.

Omezení pro kamiony těžší 12 tun platí na silnici I/48 mezi Novým Jičínem a Příborem až do konce března. 

Hana Vítková

Dopravní nehoda na D1 u Bravantic.
Kolize osobního auta s kamionem blokovala provoz na dálnici