Zejména příběh o umírající ženě je více než varovný. Vše přitom začalo nevinně.

Ostravská seniorka na Facebooku zareagovala na politický příspěvek. Záhy jí odpověděla virtuální žena jménem Katerina Randell. Její zpráva zněla: „Umírám na rakovinu a chci odkázat svůj majetek ve výši 370 000 eur někomu, kdo věří v Boha.“

Nechyběla zpáteční e-mailová adresa. Důchodkyně z Ostravy jí odepsala. Následovala čilá e-mailová korespondence.

Ilustrační foto
Jsem věštkyně, řekla policistům žena podezřelá z podvodu se svěcenou vodou

„Vzájemně si psaly o své rodině, dětech a podobně. Údajně nemocná žena se svěřila, že jí před několika lety zemřel manžel a nyní umírá i ona, proto chce odkázat majetek někomu důvěryhodnému,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie s tím, že Katerina Randell poté seniorku odkázala na svého právníka. Měla se mu ozvat ohledně převodu peněz.

Samé poplatky

S právníkem si pak žena z Ostravy vyměnila několik e-mailů. Jeden z nich obsahoval darovací smlouvu, ve které jí Katerina odkazovala majetek ve výši 370 000 eur. Jenže vše mělo podmínku – nejrůznější poplatky. Poplatek za darovací smlouvu, bankovní poplatek, advokátní poplatek a další. A žena platila. Dokonce si půjčila u banky. Nakonec jí všechny peníze došly a obrátila se na policii. Záhy vyšlo najevo, že se již předtím stala obětí jiného internetového podvodu. Přesto se nepoučila…

Ženě z Ostravy přišla tato darovací smlouva:

Ženě z Ostravy přišla tato darovací smlouva.Ženě z Ostravy přišla tato darovací smlouva.Zdroj: PČR

Seniorka si tehdy na internetu všimla reklamy nabízející přivýdělek. Klikla na odkaz a záhy se jí ozvala osoba jménem Eduard Šťastný. „Ženě sdělil, že je analytik velké společnosti se zázemím. Ujistil ji, že se nejedná o podvod,“ řekla Michalíková. Podvodník ji také přesvědčil, aby si nainstalovala program pro vzdálený přístup.

Kryptoměnová burza

Důchodkyni zanedlouho kontaktoval další muž. Navedl ji na stránku údajné firmy, kde měla vložit 200 eur.

„Žena poslechla, nastavila platbu, vložila číslo platební karty a další potřebné údaje. Transakci schválila zaslaným SMS kódem. Peníze odešly na kryptoměnovou burzu,“ dodala Michalíková.

Za nějaký čas následoval hovor s mužem jménem Benko. Ten chtěl ženě ukázat, jak se dá rychle zbohatnout. Řekl jí, aby zaslala 50 eur, které do druhého dne zhodnotí. A skutečně, seniorce na účtu přibylo 80 eur. A ona pak v očekávání velkých zisků posílala peníze, dokonce si půjčila.

Zásah při vyprošťování muže z kontejneru v Ostravě, květen 2023.
Další člověk v Ostravě uvízl v kontejneru na oblečení. Oživili ho hasiči

„Muž jí řekl, že jakmile bude výdělek vyšší jak dvacet tisíc eur, tak ho pošle na účet. Nic z toho se ale nestalo. Ženě nakonec zbyly jen oči pro pláč. Celkem přišla o více než 600 tisíc korun.

Policie radí
- Ve chvíli, kdy vám cizí osoba (zejména virtuální osoba) chce darovat peníze – dědictví, nevěřte jim, jde o podvod!
- V případě neobvyklých situací se svěřte své rodině či přátelům.
- Nedávejte nikomu vzdálený přístup do svého mobilního telefonu či internetového bankovnictví.
- Nereagujte na telefonní hovory, které vám nabízí možnost zhodnocení vašich peněz.
- Nepotvrzujte bankovní transakce, které vám někdo diktuje nebo je po vás žádá.
- Pozor na reklamy, které se týkají přivýdělku, ne vždy se jedná o seriózní nabídky.
- Nikdy neinstalujte na žádost cizí osoby programy pro vzdálenou správu vašeho zařízení (mobilní telefon, notebook, PC…).
- Nikdy si neinstalujte na žádost cizí osoby do svého zařízení žádné neověřené programy, které vám nabízí neznámá osoba pod záminkou investování.