Hrozba až pěti let vězení visí nad devětadvacetiletou ženou, jež v období října 2014 až letošního ledna má na svědomí porušení listovního tajemství, krádež a policejní terminologií „opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku".

Proč se mladá pošťačka rozhodla vstoupit na šikmou plochu, vysvětlil novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes: „Do výslechu uvedla, že potřebovala peníze, a když zjistila, že jí to napoprvé vyšlo a nic se nedělo, pokračovala v krádežích v dalších případech. Obviněná se ke všem skutkům doznala. Popsala, jak se trestné činnosti dopouštěla, jak s penězi naložila, a během vyšetřování projevila snahu způsobenou škodu uhradit."

Kriminalisté se do vyšetřování pustili ihned po oznámení prvního poškozeného, na kterého se obrátila úvěrová společnost s tím, že neplní své splátkové povinnosti. Jenže dotyčný, stejně jako další lidé po něm, neměl vůbec ponětí, o čem je řeč, neboť žádnou platební kartu nepřevzal, natož aby ji platbou nebo výběrem peněz z bankomatu aktivoval, a okamžitě kontaktoval úvěrovou společnost.

„Bylo jim vysvětleno, že pokud žádnou kartu nepřevzali, nechť celou skutečnost oznámí na policii k prověření, zda nedošlo k jejich zneužití. Poškození postupně v časovém rozpětí podávali na Policii ČR trestní oznámení," pokračuje Petr Gřes.

Řetězec obdobných případů nedoručených platebních karet kriminalisté sloučili dohromady, což je následně v důsledku stejných indicií přivedlo na stopu pošťačky. „Postupně se dopracovali k možné pachatelce. Před samotným výslechem podezřelé již měli dostatek důkazů k prokázání její trestné činnosti, a tak se žena pod tíhou důkazů doznala," poznamenal policejní mluvčí s tím, že pachatelka vybírala peníze na různých místech Novojičínska a Ostravy, a tak s kartami platila nákupy. O výši trestu rozhodne soud.