V ohrožení jsou lidé, kteří provádějí platby přes mobilní telefony. Policisté z oddělení kybernetické kriminality začali prověřovat případy podvodných SMS zpráv zasílaných na mobilní telefony.

Osmý díl krimiseriálu Místo zločinu Ostrava připomene dvaadvacet let starý případ, kdy pachatel umístil do odpadkového koše na tramvajové zastávce Frýdlantské mosty nálož, která explodovala.
PODÍVEJTE SE: Místo zločinu Ostrava o bombovém útoku na Frýdlantských mostech

"Díky nim neznámí pachatelé získávají přístup k údajům o platebních kartách. Jedná se v podstatě o nový phishing, který prozatím postihuje uživatele konkrétního mobilního operačního systému, ale není vyloučeno rozšíření i na další,“ uvedla Soňa Štětínská z moravskoslezské policie.

Lidé, kteří podvodníkům naletěli, přišli celkem o stovky tisíc korun.

BLOKACE

Vše začíná SMS zprávou o blokaci účtu. „SMS zpráva obsahuje sdělení, že účet nebo operační systém je z bezpečnostních důvodů zablokovaný, nelze realizovat platby přes mobil a pro odblokování je potřeba neprodleně kliknout na přiložený odkaz. Tím jsou uživatelé mobilů přesměrováni na webovou stránku a dle postupu mají vyplnit údaje o platební kartě nebo ji přímo ofotit, zaslat rovněž PIN a kód, který byl SMS zprávou doručen,“ dodala Štětínská.

Odstraňování následků noční vichřice v Moravskoslezském kraji.
Noční vichřice v Česku překonala orkán Kyrill. Škodila i na Moravě a ve Slezsku

Mezi oběťmi je pětapadesátiletá žena Moravskoslezského kraje, která běžně prováděla platby přes mobilní telefon. „Neznámý pachatel si díky kompletním údajům přišel výběrem z bankomatu a platbou v internetovém obchodu za zboží na téměř devadesát tisíc korun,“ sdělila Štětínská.

Patnáct tisíc korun zmizelo z účtu i muži z Ostravy. Také on obdržel SMS zprávu na mobilní telefon a následně postupoval podle instrukcí.

Takovéto SMS zprávy dostávají oběti. Foto: Policie ČRZdroj: Policie ČR

Podvodníci získali minimálně 550 tisíc korun. Vše nasvědčuje tomu, že obětí bude více. Hlásit se mohou na kterémkoliv oddělení Policie ČR

OBEZŘETNOST

Policisté v souvislosti se sérii útoků nabádají k obezřetnosti. „Neposkytujte nikdy nikomu v jakémkoliv formátu – na vyžádání, SMS zprávou, e-mailem a podobně – PIN. Tento kód nikdo, ani poskytovatel služeb, nemá oprávnění vyžadovat. Neofocujte platební karty a informace týkající se vašich plateb zasílejte jen v minimální potřebné míře,“ doporučila Štětínská.