Nejspíš neodolatelným lákadlem pro zloděje a nenechavce se stala pokladnička umístěná na chatě Maměnka na Pustevnách. Jak jinak si totiž vysvětlit, že ji zloději během krátké doby „navštívili" již dvakrát.

Neznámý pachatel ukradl zmíněnou kasičku veřejné sbírky určené na opravu Libušína v noci na úterý 5. srpna. Zatímco v červenci letošního roku dosud neznámý zloděj tutéž pokladničku „pouze" vykradl, tentokrát zmizela celá.

„V úterý ráno jsme pokladničku chtěli vybrat, což děláme v pravidelných cyklech. Byla kompletně pryč. Odhadujeme, že tam bylo přibližně dvacet až pětadvacet tisíc korun," uvedl ředitel rožnovského muzea, které pokladničky nechalo vyrobit, Jindřich Ondruš.

Vzápětí dodal, že červencové vykradení kasičky nezůstalo bez následků: „Přestože jsme po něm posílili bezpečnostní opatření, jako čidla a zabezpečení samotné pokladničky, nepodařilo se nám tomuto hyenismu zabránit. Věříme ale, že dotyčný bude dopaden a náležitě potrestán."

Podle informací vsetínské policejní mluvčí Lenky Javorkové zloděj podle kamery, která dřevěnou kasičku zabírala, ukradl v úterý kolem jedné hodiny. „Za tento čin mu hrozí až dva roky vězení," uvedla policejní mluvčí s tím, že policie záběry ze zmíněné kamery má a v současné době žádá veřejnost o pomoc při pátrání po pachateli, stejně jako v červencovém případě, kdy neznámý nenechavec z pokladničky ukradl několik tisíc korun. Případní svědkové události se mohou přihlásit na lince 158.

Sbírka ještě zdaleka nekončí

Veřejná sbírka na obnovu Libušína pokračuje. Lidé mohou přispět do více než dvaceti pokladniček umístěných v regionu i na účet 1076978880207/0100. Aktuální stav sbírkového konta je podle mluvčí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Petry Valíčkové 7.105.280 korun.

Dárci mohou posílat i SMS s textem DMS PUSTEVNY na číslo 87 777 v ceně 30 korun za jednu zprávu s tím, že 28,50 Kč jde na sbírkové konto.

Na obnovu vyhořelé Jurkovičovy chaty lze rovněž přispět koupí pamětní medaile.