Server PrahaIN v lednu napsal, že muž, který poslance vinil ze znásilnění, působí jako masér v Praze a okolí. V trestním oznámení podle webu uvedl, že politik ho kontaktoval na základě inzerátu na internetu, pozval do svého služebního bytu v centru Prahy a při jedné z návštěv ho sexuálně zneužil. Jméno poslance server ani KDU-ČSL nezveřejnily. Později iDNES.cz napsal, že jde o Navrátila, který se loni na podzim veřejně přihlásil k tomu, že je gay.

Navrátil následně v prohlášení pro ČTK nařčení odmítl. „Podle dostupných informací oznamovatel trpí závažnou duševní nemocí, a přesto nerespektuje předepsanou medikaci. Jednoznačně říkám, že nařčení ze strany oznamovatele nejsou pravdivá," napsal v lednu Navrátil ČTK.

Ke kauze se v lednu vyjádřili rovněž lidovci, podle tohoto vyjádření věděli o trestním oznámení od listopadu. Ve stejné době podle informací ČTK zaslal muž text svého trestního oznámení na vládního poslance některým redakcím. Podle zdrojů webu Seznam Zprávy z lidové strany si muž lidoveckého zákonodárce nejspíše vyhlédl na internetu a chtěl s ním navázat kontakt, poslanec ale jeho city neopětoval.

Trestní oznámení může podat kdokoliv. Lze ho podat ústně či písemně na policii nebo státním zastupitelství. Tyto orgány mají povinnost oznámení přijmout a věc vyšetřit.