První z případů se měl podle informací Police ČR stát v posledním dnu loňského roku. Jednadvacetiletý mladík z Kopřivnice nevydržel výtky své matky a rozhodl se, poněkud neuváženě, jednat. „Rodičovské výtky syn řešil tak, že své matce zkroutil ruku, čímž jí způsobil zranění," uvedl novojičínský okresní policejní mluvčí Petr Gřes.

Policisté původně případ prověřovali jako přestupek proti občanskému soužití, ale vzhledem k poměrně dlouhé době léčení ženy jej překvalifikovali na přečin ublížení na zdraví.

Mnohem brutálněji si počínal v úterý 22. ledna dvaadvacetiletý mladík v Bílovci. Ten se pohádal se svou sedmapadesátiletou matkou krátce po 15 hodině, nedaleko bíloveckého gymnázia. „Po předchozí slovní rozepři mladík srazil ženu na zem a několikrát ji udeřil do obličeje. Když se jí zastala její dcera, muž ji odstrčil a také několikrát udeřil. Obě ženy utrpěly zranění," přiblížil případ Petr Gřes a doplnil, že jednání mladého násilníka policie prověřuje jako přečiny výtržnictví a ublížení na zdraví.