V souvislosti se škodou způsobenou zmíněným jednatelem se v závěru února společnost dostala do platební neschopnosti. Finanční prostředky určené na zaplacení za odebranou elektrickou energii, pitnou vodu, odvádění splaškových vod a další služby, které jsou spojeny s provozem zimního stadionu a sportovního ubytovacího komplexu, na účet dodavatelů nedorazily. V případě, že by nedošlo k okamžitému zaplacení dluhů, proto hrozilo, že budou sportoviště k 1. březnu od energií odpojena. Starosta města Studénka Ladislav Honusek proto svolal mimořádné zasedání rady města a zastupitelstva.

Starosta města Studénky Ladislav Honusek navrhl zastupitelům, aby sportovnímu areálu pomohli finanční výpůjčkou.

Starosta města Studénky Ladislav Honusek navrhl zastupitelům, aby sportovnímu areálu pomohli fi nanční výpůjčkou.
foto: ARCHIV MĚÚ STUDÉNKA

„O nedostatcích ve fi nancích organizace jsem se dozvěděl na začátku února. Když jsem si je ověřil, požádal jsem ředitele o podání vysvětlení. Ten doznal, že fi nanční prostředky vybíral a že za to nese odpovědnost. Následně své prohlášení stvrdil písemně," informoval zastupitele starosta Honusek s tím, že na Michala Krumpocha město podalo k 11. únoru trestní oznámení. Vzápětí přítomným předložil návrh na alespoň částečné řešení akutního problému. „V současné době probíhá veřejnoprávní kontrola, na jejímž základě bude pan Krumpoch vyzván, aby uhradil způsobenou škodu. Nyní je ale kvůli hrozbě odpojení stadionu a sportovního centra třeba odsouhlasit finanční výpomoc, která bude sloužit výhradně k uhrazení dluhů za energie a splacení kontokorentního úvěru, protože město je jeho ručitelem," uvedl Ladislav Honusek.

Za zmizení částky ve  výši zhruba pěti milionů korun má být zodpovědný ředitel společ- nosti Sportovní areály  Studénka, s.r.o., Michal  Krumpoch.

Návrh vzbudil velmi živou, hlasitou a téměř dvě hodiny trvající diskusi. „Proč město nezrušilo kontokorentní účet dříve?" „Jak mohl někdo několik měsíců nakládat s penězi, aniž by o tom kontrolní orgány věděly?" zaznělo postupně od několika zastupitelů. Ti nesouhlasili s výpůjčkou. „Proč máme půjčovat peníze, které jsou našich občanů, a které se už nikdy nevrátí? Trestní zodpovědnost má nést ten, kdo to způsobil, tedy jednatel společnosti. Nedovolím, aby následující zastupitelstvo podalo trestní oznámení na nás, protože jsme odsouhlasili tuto fi nanční výpomoc," rozohnila se studénecká zastupitelka Ludmila Palatová. Zastupitel Pavel Mičkal dokonce starostu města vyzval k tomu, aby ze své funkce odstoupil: „Rada měla kontrolovat chod příspěvkové organizace. Proto se ptám, jak jste kontrolovali, že došlo k takovýmto závažným pochybením? Neříkejte mi, že kdyby tam byla řádná kontrola, že by pan Krumpoch způsobil takovou zpronevěru. Pro mě je to obyčejná krádež několika milionů. Proto vás, pane starosto, vyzývám, abyste vyvodil osobní důsledky a dal svou funkci k dispozici."

Přes velké emoce a dvě hodiny trvající jednání se zastupitelé nakonec dobrali hlasování o finanční výpomoci. Tu navzdory hlasitým žádostem oponentů těsně odhlasovali. Na konto sportoviště tak z městského rozpočtu odešla částka ve výši 2,6 milionu korun. Zbylé dluhy město teprve bude řešit. „V tuto chvíli jsme částečně uhradili dluhy dodavatelům energií, sportoviště fungují, takže se pro lidi nic nezměnilo. Zbylou částku musíme projednat s dodavatelem a domluvit se na splátkovém kalendáři," komentoval současný vývoj situace studénecký starosta.