Odborné psychiatricko-psychologické vyšetření sehrálo stěžejní roli v případu řidiče (60 let) příměstského autobusu z Opavska do Ostravy, který si podle obžaloby drsně vyšlápl na studentku. Ta podle něj dlouhodobě házela papírky pod sedadla. Hrozily mu až čtyři roky žaláře. Nyní padl rozsudek.

Jak to bylo?

Žaloba tvrdila, že si po nastoupení nechal její předplacenou kartu. Po příjezdu na konečnou zastávku v Ostravě s ní v prázdném autobuse odjel na nedaleké čekací stanoviště. Zde jí údajně nadával a vyhrožoval, chytil ji za šálu a odhodil na sedadlo. Navíc ji podle státního zástupce přiměl k uklizení autobusu.

Jak to bude dál s dopravou v kraji?
Boj o „vydírací“ podíl! Ztratí Ostrava vliv na řízení hromadné dopravy v kraji?

„Zvedl mě a táhl dozadu ke středním dveřím. Říkal, jestli chci baňu nebo v pysk. Řekla jsem, že nechci,“ líčila studentka, která podle svých slov měla z řidiče strach a bála se, že ji uhodí. „Musela jsem projít celý autobus a posbírat papírky,“ dodala. Současně odmítla, že by znečišťovala autobus.

Řidičova verze je ale odlišná. „Zeptal jsem se, co ji vede k tomu, dělat v autobuse takový nepořádek. Chytil jsem ji dvěma prsty za bundu, ať se jde podívat na místo řidiče, abych jí ukázal, že tam mám pořádek. Řekl jsem jí také, ať se porozhlédne po autobuse, zda jsou i ostatní prostory tak znečištěné jako pod sedadlem, kde sedí. Pak sama od sebe zvedla ze země lístky, které našla,“ líčil řidič s tím, že se mu studentka omluvila.

Posudek

Soud, mající k dispozici zcela odlišné výpovědi a prakticky žádný jiný důkaz, rozhodl o vypracování znaleckého posudku na studentku. Cílem bylo zjistit její pravdomluvnost a věrohodnost. Psychiatricko-psychologické vyšetření, které prováděly dvě znalkyně, trvalo čtyři hodiny. Závěry byly jednoznačné.

Drama v krnovské nemocnici. Zaměstnanci zadrželi ozbrojeného zloděje.
Drama v krnovské nemocnici. Zaměstnanci zadrželi ozbrojeného zloděje

„Nebyly zjištěny tendence obžalovanému škodit, intrikovat, uvádět nepravdu v jeho neprospěch. Není shledána tendence podávat zcela smyšlené verze. Nebyly zjištěny znaky lhavosti jako vyhraněného osobnostního rysu,“ uvedla jedna ze znalkyň a dodala: „Celkově je možné v rámci předmětné události pohlížet na svědkyni jako na osobu s autentickým stylem referování.“

Soud nakonec uvěřil verzi studentky a řidiče uznal vinným z vydírání. S ohledem na jeho dosavadní bezúhonnost mu vyměřil dvacetitisícový peněžitý trest. Státní zástupce rozsudek přijal, řidič se na místě odvolal.